Najnovije vesti
Vesti Svet
Džonson: Upozoriti Moskvu da postoji paket teških sankcija

Džonson: Upozoriti Moskvu da postoji paket teških sankcija

Britanski premijer Boris Džonson poručio je saveznicima danas da strahuje za bezbednost Evrope zbog situacije u Ukrajini, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Boris Džonson Foto: Paul Grover / Tanjug/AP
Boris Džonson

On je imao video sastanak sa liderima SAD, Italije, Poljske, Rumunije, Francuske, Nemačke, Evropskog saveta, Evropske komisije i NATO-a gde se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u vezi s Ukrajinom, prenosi Rojters.

„"Britanski premijer je naglasio potrebu da NATO saveznici apsolutno jasno stave do znanja da postoji paket teških ekonomskih sankcija spremnih za uvođenje, ukoliko Rusija donese štetnu i destruktivnu odluku da izvrsi invaziju na Ukrajinu"“, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

Britanski ministar odbrane Ben Volas, koji boravi u poseti Moskvi, i njegov ruski kolega Sergej Šojgu održali su danas sastanak i izrazili nadu u mogućnost diplomatskog rešenja niza pitanja.

Šojgu je prethodno rekao da je vojna i politička situacija u Evropi sve napetija, ali je naglasio da to nije krivica Rusije.

On je izrazio uverenje da će Rusija uskoro odgovoriti na predloge SAD i NATO o evropskoj bezbednosti.

Moskva je zatražila da Vašington i Brisel garantuju da NATO neće dopustiti Ukrajini da se pridruži tom bloku, što su oni odbili i uputili sopstvene predloge Rusiji.