Dostupni linkovi

Abazović: Ne vidim problem da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC


Dritan Abazović, Podgorica, 4. februar 2022.
Dritan Abazović, Podgorica, 4. februar 2022.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da bi bez problema potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ako bi bio usklađen sa Ustavom.

On je za podgoričku Adria TV rekao da se dramatizuju stvari oko Temeljnog ugovora i da je o tome razgovarao sa patrijarhom SPC Porfirijem, ali da taj akt mora biti u skladu sa Ustavom i da sve treba uraditi u skladu s procedurama.

"U ovoj zemlji svako želi da pravi komplikaciju, po meni su stvari jednostavne. Sve treba u raditi u skladu sa procedurama. Što se mene tiče mislim da nova vlada to pitanje treba da stavi ad acta i ja bih to parafirao bez ikakvog problema", rekao je Abazović.

Inače, pregovori o Temeljnom ugovoru kojim država Crna Gora sa Srpskom pravoslavnom crkvom treba da precizira imovinsko-pravne odnose traju više od deset godina.

Abazović je dodao i to da sastav nove vlade nije još kompletiran i naveo da je zadovoljan preliminarnim razgovorima koje je imao sa predstavnicima partija.

"Volio bih da Crna Gora dobije 43. vladu i da ta vlada da doprinos da se polarizacija u društvu umanji i da krenemo jače u evropske integracije", rekao je Abazović.

Demantovao je "da se Srbi tjeraju iz vlade, ili Crnogorci ili manjine".

"Svi će moći da budu dio ekipe bez ikakvih rezervi, samo da zadovolje kriterijume koji su potrebni da bi se obavljao neki posao. Moramo da vraćamo građanski imidž, mislim da je to nedostajalo prethodnoj Vladi. Moramo da vraćamo imidž evropske vlade i sekularne vlade, ali i da uvažavamo vjerske zajednice", naveo je Abazović.

Naime, 4. februara je Vladi Zdravka Krivokapića izglasano nepovjerenje, čime je počeo proces pregovaranja o formiranju nove Vlade.

Hronologija pregovora o Temeljnom ugovoru

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a je otvoreno prije desetak godina u vrijeme bivše vlasti DPS-a, kada je na čelu mitropolije SPC-a u Crnoj Gori bio Amfilohije.

On je 2012. godine uputio Vladi prvu verziju ugovora u kome je predlagao da naziv Crkve bude "Pravoslavna crkva u Crnoj Gori". Na tu verziju nikada nije dobio odgovor.

U vrijeme Amfilohija, koji je tri decenije bio mitropolit SPC-a u Crnoj Gori, Mitropolija je imala visok stepen autonomije u odnosu na centralu SPC-a u Beogradu, formiranjem Episkopskog savjeta, koji je nakon njegove smrti ukinut.

Ali, u jesen 2020. godine dolazi do promjena u Crnoj Gori, i na državnom i crkvenom nivou.

Naime, na augustovskim izborima DPS je poslije tri decenije izgubio vlast, koju su preuzeli prosrpski DF, Demokrate i Građanski pokret URA. Nova većina je 4. decembra izabrala Vladu Zdravka Krivokapića.

Poslije Amfilohijeve smrti, za novog mitropolita SPC-a u Crnoj Gori izabran je Joanikije, koji je uz incidente i velike policijske snage ustoličen 5. septembra 2021. na Cetinju.

Crna Gora je Temeljni ugovor 2011. potpisala sa Svetom Stolicom u Vatikanu, a godinu kasnije i sa Islamskom zajednicom.

XS
SM
MD
LG