Srpski derbi u Sidneju: Dvoboj Ninkovića i Prijovića za vrh tabele

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.02.22. | 23:20

Sidnej i Vestern Junajted igraju prvi od tri međusobna meča u razmaku od samo četiri sedmice. Dvojica bivših srpskih reprezentativaca u poslednje vreme pružaju odlične partije i biće glavni aduti svojih timova u derbiju kola

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Za šest i po godina u dresu Sidneja, Miloš Ninković je zaslužio ne samo zvanje najboljeg srpskog fudbalera koji je igrao u Australiji, već i jednog od najvećih asova A-lige od njenog osnivanja. Maestro, kako ga zovu ovdašnji mediji, uspeo je u proteklih nekoliko sedmica da se najpre reši upornog problema s kolenom, a zatim ida trgne svoj tim iz letargije i pogura pogura ga iz donjeg doma u vrh tabele.

Izabrane vesti

Prošlogodišnji vicešampioni sada imaju šansu da se vrate na deobu prvog mesta, ali na tom putu im stoji sve bolji Vestern Junajted (subota, 9.45), koji dobre rezultate u poslednjih nekoliko mečeva duguje takođe jednom Srbinu. Aleksandar Prijović je najzaslužniji što je tim sa zapada Melburna izborio remi protiv Mekartura (2:2) i prošle subote savladao sidnejske Vondererse (1:0). Upravo bivši srpski reprezentativac je postigao gol odluke i pokazao da je udarna snaga ekipe Džona Alojzija, koji više ne bi smeo da eksperimentiše i šeta Prijovića između klupe i terena.

I Sidnej i Vestern Junajted su u seriji dobrih rezultata - osvojili su po sedam bodova u poslednje tri utakmice i dišu za vrat braniocu titule Melburn Sitiju. Junajtedu će u derbiju kola A-lige biti dovoljan i bod da se osami na vodećoj poziciji, što bi bio uspeh kakvom se nadao malo ko u ovom klubu osnovanom pre samo tri godine.

Međutim, protiv Sidneja se do sada nisu naigrali fudbala. Tri od četiri međusobna duela završena su pobedom petostrukog prvaka države, dok je Junajted slavio samo jednom. Bilo je 15. avgusta 2020. upravo na gostujućem terenu (1:2), dok u ostalim mečevima sa ekipom Sidneja nisu uspeli ni da proguraju loptu do mreže rivala.

Sidnej je ove sezone zabeležio veoma loš start i odmah se našao na udaru javnosti. Nazivali su ih "starom i pročitanom ekipom" i govorili da je njihovo vreme prošlo, ali oni su od početka ove godine rešili da svima pokažu da još nisu ekipa za smetlište istorije. Iz pakleno teškog rasporeda uspeli su da za 23 dana odigraju šest prvenstvenih i jednu kup utakmicu. Osvojili su 11 od 18 mogućih bodova, a da nije bilo klizanja tamo gde se najmanje očekivalo, kod kuće protiv poslednjeplasiranog Perta (1:2) i u polufinalu FFA kupa protiv Marinersa (0:1), mogli bi da kažu da su imali gotovo perfektnu seriju.

"Odigrali smo nekoliko zaista dobrih utakmica u ove tri nedelje, a u poslednja tri meča smo pokazali i da smo ekipa koja ima karakter. Nije nam trebalo mnogo i već smo se vratili u sam vrh. Dobra stvar za nas je što smo mi pregurali ovu tešku seriju, a našim konkurentima tek predstoji igranje šest-sedam utakmica u dvadesetak dana", s olakšanjem kaže trener Sidneja Stiv Korika.

On će za večerašnji meč na raspolaganju imati gotovo kompletan sastav, pošto od standardnih izostaje samo Kosta Barbaruses čiji se povratak očekuje idućeg vikenda. Brazilac Bobo je ponovo fit i biće u startnih 11, nakon što je u proteklih nekoliko kola postigao ključne golove ulaskom s klupe. Uz njega će u špicu igrati i raspoloženi novajlija Elvis Kamsoba, a njih dvojicu će loptama "ispod zemlje" snabdevati Miloš Ninković. Priliku u drugom poluvremenu izvesno će dobiti i iskusni centarfor Adam Le Fondr, koji je u proteklim sezonama bio udarna igla Sidneja.

S druge strane, trener Junajteda Džon Alojzi nema kadrovskih problema i moći će da izvede na teren najjači sastav.

Inače, zbog tektonskih premećaja koje je kovid napravio u rasporedu A-lige, ova dva tima igrati jedan protiv drugog čak tri puta u naredne četiri sedmice.

VELINGTON FINIKS - ADELAJD JUNAJTED (subota, 6.50)

Svojevrsnu predigru derbija kola odigraće ekipe Velingtona i Adelajda, koje se sastaju na istom stadionu - Netstrata Džubili u Sidneju - tri sata pre duela Sidneja i Vestern Junajteda. Na očajnički potez da ovog vikenda domaćinstvo preseli u drugi grad, uprava kluba s Novog Zelanda se odlučila pošto u obližnjem Vulongongu više ne mogu da nađu ni komercijalne sponzore koji bi podneli troškove organizacije utakmica, koje pritom niko i ne gleda.

Međutim, "izgnanici" sa Novog Zelanda kao da ne mare za sve muke koje su ih snašle, pa su vezali tri pobede zaredom i istakli ozbiljnu kandidaturu da se nađu među prvih šest ekipa, koje na kraju sezone idu u plej-of. Upravo je Adelajd Junajted jedan od direktnih konkurenata, što će ovoj utakmici dati poseban značaj. Ekipa iz Adelajda je pre nedelju dana na istom stadionu poražena od Sidneja (2:1), a na ruku joj ne ide ni to što su povređeni Kusini Jengi i Nik Ensel.

Prvi međusobni duel ove sezone, odigran 1. januara, pripao je Adelajdu ubedljivim rezultatom 4:0.

MELBURN VIKTORI - NJUKASL ŽETS (subota, 9.45)

Osvajanje trofeja u FFA Kupu izgleda da je opilo fudbalere Melburn Viktorija. Još mamurni od slavlja, izgubili su prošli meč u A-ligi od Velingtona (1:0) i sada nemaju pravo na grešku protiv Njukasl Džetsa. Viktori u prvenstvu ne zna za pobedu u 2022. godini i na konto je upisao samo dva boda iz tri poslednje utakmice.

Sreća njihova pa im u goste dolaze Džetsi koji su u poslednja četiri meča zabeležili jednu tesnu pobedu i tri poraza. Međutim, u međusobnim mečevima ova dva rivala su skoro izjednačena, pošto je Viktori zabeležio 22 pobede, a Njukasl je slavio 20 puta, uz samo 11 nerešenoh duela.

A-LIGA, 14. KOLO:

Subota:

06.50: (2,90) Velington (3,25) Adelajd (2,35)

09.45: (2,00) Melbourn Viktori (3,35) Njukasl Džets (3,50)

09.45: (2,15) Sidnej (3,30) Vestern Junajted (3,20)

Nedelja:

07.45: (2,20) CC Mariners (3,30) Pert Glori (3,10)

08.45: (2,25) Brizbejn Roar (3,25) Mekartur (3,05)


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš NinkovićAleksandar PrijovićFC SidnejVestern Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara