Svijet

Rusija: Zapad širi lažne informacije o mogućoj invaziji

Rusija: Zapad širi lažne informacije o mogućoj invaziji
Foto: Arhiva | Rusija: Zapad širi lažne informacije o mogućoj invaziji

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo je u saopštenju na svojoj internet stranici navelo da zapadne zemlje time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija, prenosi Rojters.

Bijela kuća je danas upozorila da bi napad Rusije na Ukrajinu mogao da se dogodi u narednih nedjelju dana, a moguće u sljedeća dva dana, čak i prije kraja Zimske olimpijade i pozvala je Amerikance da napuste tu zemlju, prenosi AP.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je da Sjedinjene Države još nemaju definitivnu informaciju da li je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o invaziji, ali da postoje svi elementi za veliku vojnu operaciju koja bi mogla da počne "ubrzo", naveo je AP.

Rojters navodi da je Saliven na brifingu u Bijeloj kući rekao da bi eventaulna ruska invazija vjerovatno počela vazdušnim napadom.

On je rekao i da bi svi Amerikanci koji su još u Ukrajini trebalo da je napuste u narednih 48 sati zato što bi eventualni ruski vazdušni napad otežao njihov odlazak.

"Ne kažemo da je predsjednik Putin donio odluku. Ono što kažemo jeste da imamo dovoljan nivo zabrinutosti na osnovu onoga što vidimo na terenu i što su prikupili naši obavještajni analitičari, da šaljemo ovu jasnu poruku", rekao je Saliven.

Ali, kako je dodao, sa 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, ruska invazija mogla bi da uključi zauzimanje velikog dijela Ukrajine, kao i velikih gradova uključujući Kijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije