Duel dvojice najefikasnijih – Šorter i Murić (©ABA LIGA – Split / Ivica Cavka)
Duel dvojice najefikasnijih – Šorter i Murić (©ABA LIGA – Split / Ivica Cavka)

Split izvukao poslednju kap znoja iz Cedevite Olimpije: Murić tukao trojkama, Dragić sa penala overio pobedu

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.02.22. | 22:22

Domaćin pružio snažan otpor na Gripama

Košarkaši Cedevite Olimpije uspeli su da prežive gostovanje na Gripama! Teže nego što se to uopšte očekivalo, igrači Jurice Golemca savladali su Split koji je pred svojom publikom pružio jednu od najboljih partija ove sezone. No, ni to nije bilo dovoljno da se nekadašnji prvak Evrope pomeri sa mrtve tačke i stigne do drugog trijumfa u poslednja tri kola – 83:79 (22:21, 14:13, 21:22, 26:23).

Pobedu gostujućem sastavu doneo je Goran Dragić sa linije slobodnih bacanja na 1,7 sekundi do kraja. Nekoliko trenutaka ranije Roko Leni Ukić je trojkom vratio Split u život uz pet sekundi na semaforu. Ipak, Dragićevi hici doneli su nedostižnu prednost u tako kratkom vremenskom intervalu.

Izabrane vesti

Snažan otpor pružili su igrači Srđana Subotića i izvukli poslednju kap znoja iz favorizovanog rivala. Meč je bio toliko izjednačen da je razlika samo u jednom trenutku tokom drugog poluvremena prešla granicu od pet poena. Bilo je to početkom poslednje deonice kada je Cedevita Olimpija odgovorila serijom 8:0 na Splitov uspon i kratak rezultatski preokret za rezultat 64:62. Gosti su u narednih minut i po okrenuli na 70:64 posle koša Alena Omića uz faul i minijatura najboljeg strelca Eda Murića. Imali su sve u svojim rukama Ljubljančani, ali su dozvolili protivniku da se vrati u život i učini završnicu interesantnijom. Nejc Barič je sa četiri vezana poena doveo Split nadomak izjednačenja, koje je ubrzo potvrdio Darko Bajo i na tri minuta do kraja igrala se egal košarka.

Murić je bio taj koji je držao konce Cedevitine igre u svojim rukama, pa je sa još dve trojke – sve tri u poslednjoj deonici – sačuvao prednost i potvrdio najbolju partiju sezone sa 17 poena (3/6 za tri), devet skokova, tri asistencije i jednom ukradenom loptom, za indeks 27. Jogi Ferel i Jaka Blažič su u finišu pružili podršku Muriću i održali Cedevitu Olimpiju u životu posle krajnjih napora Šenona Šortera i Baja da Splitu podare senzaciju.

Posle Murića na listi strelaca izdvojio se Blažič sa 14 poena, uz šest skokova i četiri asistencije, te dve ukradene lopte. Dragić i Ferel su dodali po 11 poena. Kod Splita 19 poena Šortera (5/13 iz igre, 1/6 za tri), te sedam završnih dodavanja i pet uhvaćenih lopti. Dva poena manje ubacio je Karlo Žganec.

Ko zna gde bi Split bio na tabeli da je odigrao više ovakvih utakmica tokom sezone, a opet Cedevita Olimpija je mogla i lakše do trijumfa da nije imala ozbiljan broj grešaka – 14.

ABA LIGA 20. KOLO

Petak

Krka - Cibona 52:87

/Lapornik 16 - Gegić 22/

Split - Cedevita Olimpija 79:83

/Šorter 19 - Murić 17/

Subota

17:00 (1,30) Igokea (16,0) Mornar (3,90)

19:00 (4,40) FMP (17,0) Partizan (1,25)

Nedelja

17:00 Budućnost - Mega

19:00 Crvena zvezda - Zadar

Ponedeljak

18:00 Borac - Derbi

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Cedevita OlimpijaKK SplitŠenon ŠorterKarlo ŽganecJaka BlažičEdo MurićJogi FerelZoran Dragić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara