11. februar  2022. 19.36  →  23.54 | Izvor: Tanjug

Fon der Lajen i Bajden o sankcijama Rusiji i isporuci gasa

BRISEL -

Predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen razovarala je putem video konferencije sa predsednikom SAD Džosefom Bajdenom, o krizi izazvanoj ”agresivnim ponašanjem Rusije prema Ukrajini” i naporima da se obezbedi ”ujedinjen i efikasan” amaričko evropski odgovor, saopšteno je večeras iz Evropske komisije.

U Komisiji se navodi da su Lajen i Bajden podržali diplomatski pristup Rusiji kako bi je ”ubedili da deeskalira krizu i izabere put dijaloga”.

ursula, fon, der, lajen, glazgov

”Lideri su razmotrili saradnju na finalizaciji masivnih sankcija Rusiji. Predsednica fon der Lajen je navela sektorske i pojedinačne sankcije u slučaju dalje vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Ona je potvrdila da su sve opcije na stolu i da će se sankcije ticati finansijskog i energetskog sektora, kao i izvoza visokotehnoloških proizvoda”, navodi se u saopštenju Komisije.

U Briselu dodaju da su nastavilli rad na osiguranju dodatnih isporuka prirodnog gasa u slučaju prekida isporuke od strane Rusije, a da se predsednica fon der Lajen zahvalila predsedniku Bajdenu na američkoj podršci u ovim naporima.

EK ne evakuiše osoblje iz Ukrajine

Evropska komisija saopštila je danas da nije preduzela korake u cilju evakuacije osoblja iz Ukrajine, a povodom upozorenja Sjedinjenih Država da Rusija gomila trupe i da bi svakog trenutka mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Nastavljamo da procenjujemo razvoj situacije, u skladu sa bliskim konsultacijama i koordinaciji sa članicama EU. Ne sprovodimo evakuaciju", rekao je portparol EK Peter Stano, prenosi Rojters.

Nekim službenicima, koji ne čine ključno osoblje, data je prilika da rade onlajn van zemlje.

Sve više evropskih zemalja kao i SAD, Japan, Britanija, Južna Koreja preporučilo je svojim građanima da napuste Ukrajinu

NATO i EU pozvali Moskvu na dijalog i upozorili na sankcije

Posle današnjeg video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i saveznicima, generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg poručio je da je „rizik od sukoba u Evropi realan“, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da će eventualne sankcije Rusiji pogoditi energetski i finansijski sektor.

„Učesnici sastanka su jasno stavili do znanja da će svaka nova ruska agresija na Ukrajinu imati visoku cenu i ponovili su spremnost da nastave dijalog sa Rusijom“, navodi se u saopštenju NATO-a, prenosi CNN .

Stoltenberg je pozvao Rusiju i ostale članice Saveta NATO-Rusija na dalje razgovore o evropskoj bezbednosti.

U saopštenju Evropske komisije ističe se podrška Ukrajini i definitivno usvajanje paketa hitne finansijske pomoći od 1,2 milijarde evra.

Bajden je jutros organizovao sastanak na temu rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine, sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, liderima NATO i EU.

Ovi razgovori su održani u trenutku kada više ambasada, uključujući ambasade Japana, Norveške, Južne Koreje, Letonije i Velike Britanije, savetuju svojim građanima da napuste Ukrajinu.

Tagovi
Srodne vesti