Dostupni linkovi

Zapadni lideri održaće telefonski razgovor o ukrajinskoj krizi


Emmanuel Macron i Joe Biden, juli 2021.
Emmanuel Macron i Joe Biden, juli 2021.

Zapadni lideri će u petak održati razgovore o ukrajinskoj krizi, rekli su za AFP izvori iz njemačke vlade, dok Sjedinjene Države upozoravaju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla uslijediti u narednim danima.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je pozvao Amerikance da napuste Ukrajinu, održat će telefonsku konferenciju o krizi sa šest lidera i čelnicima NATO-a i Evropske unije, prenosi AFP.

Pregovori bi trebali početi poslijepodne prema centralnoevropskom vremenu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u petak je ponovo upozorio na "stvarni rizik od novog oružanog sukoba u Evropi", dok je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da bi ruska invazija mogla doći "u svakom trenutku".

Rusija je operativno spremna za izvođenje širokog spektra vojnih operacija u Ukrajini i Kremlj samo treba da uputi poziv, rekao je šef norveške vojne obavještajne službe.

Nekoliko diplomatskih rundi nije uspjelo ublažiti tenzije.

Kremlj je u petak saopćio da "nema rezultata" nakon sastanka političkih savjetnika iz Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u Berlinu.

Biden će razgovarati telefonom sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i premijerima Italije, Britanije i Kanade i predsjednikom Poljske, rekli su njemački izvori.

Učestvovat će i šef NATO-a Stoltenberg i čelnici Evropske unije, dodali su.

Zapadni lideri upozoravaju na moguću invaziju na Ukrajinu dok se desetine hiljada ruskih vojnika pozicionira duž granice. Rusija je negirala bilo kakav plan za invaziju.

Također traži pismene garancije od NATO-a da će Alijansa povući svoje prisustvo iz istočne Evrope i da se nikada neće proširiti na Ukrajinu.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici odbacili su te zahtjeve.

Vojne vježbe

Rusija održava velike vojne vježbe sa saveznicom Bjelorusijom, koja graniči s Ukrajinom i Evropskom unijom.

Moskva i Minsk nisu otkrili koliko vojnika učestvuje, ali Sjedinjene Države kažu da je oko 30.000 vojnika poslato u Bjelorusiju.

Osim toga, rusko ministarstvo odbrane je u petak saopćilo da će održati nove vojne vježbe u blizini ukrajinske granice i u Crnom moru.

Macron je ranije ove sedmice vozio između Moskve i Kijeva u potrazi za diplomatskim rješenjem, a očekuje se da će Scholz učiniti isto u narednim danima.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace boravio je u petak u Moskvi na razgovorima sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Sa njim je bio i načelnik britanskog štaba odbrane Toni Radakin, a par će se sastati i sa glavnim generalom ruske vojske Valerijem Gerasimovim.

Wallaceova posjeta dolazi dan nakon što se britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss sastala sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi na razgovorima koji su izgledali bezuspješno i završili su međusobnim optužbama.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG