Najnovije vesti
Kultura
ODLAZAK MILANA VLAJČIĆA "Otišao je naš Vlaja, čovek kome smo se divili dok smo iščitavali njegove svakodnevne lekcije iz ljubavi prema novinarstvu"

ODLAZAK MILANA VLAJČIĆA "Otišao je naš Vlaja, čovek kome smo se divili dok smo iščitavali njegove svakodnevne lekcije iz ljubavi prema novinarstvu"

Kad nema kulture, nadire nekultura - reči su doajena filmske kritike, publiciste i novinara koji je preminuo u sredu u 83. godini.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Milan Vlajčić Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Milan Vlajčić

Za ovog velikog eruditu, radoznalog za sve oblasti kulture i umetnosti, godine nisu bile prepreka da do poslednjeg dana piše o filmskoj sceni i kulturi uopšte.

Uvek otvoren za nove ideje, jasnih moralnih načela, svojim širokim obrazovanjem, prepoznatljivim stilom pisanja i načinom razmišljanja bio je uzor mnogim kolegama, a brojnim čitaocima je predstavljao jasan orijentir sa svojim izuzetnim filmskim i književnim kritikama ili stavom o određenim društvenim fenomenima.

- Naša kultura je mnogo bolja nego što ovo društvo zaslužuje. Žao mi je što to moram tako da kažem; najbolji stvaraoci kod nas rade o svom kruvu i ruvu. Mnogi bez ikakve nade da će biti plaćeni. Znam profesore književnosti i pisce koji žive kao klošari. Mnogi nisu doživeli da im se to nadoknadi penzijom. Kod nas se radi iz hobija, iz strasti i kad bi se to odbilo, ostalo bi samo ono što je državno finansirano i to nije bogzna kako. Međutim, teško je reći da je sve tako mračno. Stvari nisu crno-bele. Kultura će nas spasti, na kraju, ukoliko svi ne potonemo - gvorio je u jednom od intervjua za "Blic".

Pročitajte još

Milan Vlajčić je rođen 1939. godine u Beogradu, gde se školovao i diplomirao na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti Filološkog fakulteta. Književne kritike i oglede objavljuje od 1960. u časopisu "Delo" i drugim publikacijama. Uređivao je kulturne rubrike "Studenta" i "Mladosti", književne listove i časopise "Vidici", "Gledišta" i "Književni glasnik". Od 1970. kao novinar i urednik dnevnog lista "Politike" pisao je o pozorišnu, televizijsku i radio-kritiku, a od 1985. do 2004. bio je stalni filmski kritičar tog lista. Od 2004. do 2017. godine bio je je filmski kritičar i kulturni komentator "Blica", a tokom poslednje dve godine bio je kritičar portala i dnevnog lista "Nova". Kada je pisao tekstove, kako je objasnio jednom prilikom, prvo bi razmišljao koju temu bi mogao da obradi iz svog čitalačkog, gledalačkog, ljudskog, vitalnog iskustva.

Vlajčić je bio član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra, suosnivač Nezavisnog udruženja novinara Srbije i prvi predsednik Suda časti.

Milan Vlajčić
Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija
Milan Vlajčić

"Otišao je naš Vlaja, čovek čiji smo angažman pratili, kome smo se divili dok smo iščitavali njegove svakodnevne lekcije iz ljubavi prema novinarstvu. Njegovi tekstovi bili su ode pisanoj reči, svaki ponaosob dokaz posvećenosti, praznik za čitateljstvo, pouka mlađim kolegama. O tome da nema preče stvari od teme o kojoj pišu i da je njihova obaveza da o njoj znaju najviše što se može. I da sve što znaju podele sa stilom i brigom o svakoj rečnici, dajući faktografiji i svojim zaključcima istinsku vrednost i značenje.

Za čitateljke i čitaoce bio je čovek zbog čijih se recenzija išlo u bioskope, da se pogleda film - naprosto zato što je 'Vlajčić napisao da je dobar'. Delio je neštedimice svoju erudiciju, pisao sa velikim poznavanjem i strašću, približavajući nam na svoj način civilizacijska dostignuća, od Bergmana do 'Pink Flojda', tragajući da bi uživao i da bi prokrčio put. To je bila njegova misija", navodi se, između ostalog, u saopštenju NUNS-a.

Sociolog kulture, profesor Ratko Božović, naveo je da je odlazak Milana Vlajčića užasna i nepodnošljiva vest.

- To je veliki gubitak za njegovu porodicu, prijatelje i našu kulturu. Nemerljivo obrazovan, profesionalac od formata, uvek duhovit, lucidan i šarmantan komentarisao je godinama sve ono što je bilo neophodno da se preispita i protumači. Bio je nadmoćno kompetentan kritičar filma, književnosti i muzike, ali i pouzdan analitičar u najširem području kulturologije, fenomenologije i krizologije. Njegove jasne i visoke kriterijume pratila je saglasnost estetskih i etičkih merila. To mu je omogućilo da postane suveren branitelj vrednosti u kulturi našeg bolesnog društva - naveo je Božović, jedan sa dugačkog spisaka onih koji se ovih dana emotivnim porukama opraštaju od Vlajičića.

Milan Vlajčić dobitnik je niza prestižnih nagrada, bobjavio je više od deset knjiga, bio je član NIN-ovog žirija, ali i žirija filmskih festivala u Kanu, Veneciji, Berlinu, Montrealu, Beču...

Komemoracija i sahrana

Komemoracija Milanu Vlajčiću biće održana u ponedeljak u 12 sati u Dorćol placu, a sahrana u sredu na Novom groblju od 12.30 sati. U čast uvaženom kritičaru, njegov izbor filmova u martu će se naći na repertoaru Jugoslovenske kinoteke.