Dostupni linkovi

Demokratski front prijeti blokadom glavnih saobraćajnica u Crnoj Gori


Protesti Demokratskog fronta iz 2015. godine prilikom kojih je bila blokirana Podgorica
Protesti Demokratskog fronta iz 2015. godine prilikom kojih je bila blokirana Podgorica

Lideri Demokratskog fronta zaprijetili su da će "izaći na ulice i blokirati glavne saobraćanice" u čitavoj Crnoj Gori, što će biti, kako su rekli, i jaka poruka međunarodnoj zajednici, ako se u okviru dosadašnje parlamentarne većine ne postigne dogovor o budućoj Vladi.

Dosadašnju parlamentarnu većinu činio je skup partija oko prosrpskog Demokratskog fronta(DF), Demokrate i Građanski pokret URA, koje su nakon pobjede na izborima avgusta 2020. u opoziciju poslale Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Ista većina je u decembru izabrala Vladu Zdravka Krivokapića.

Prijetnje DF-a dolaze u trenutku pregovora o budućoj manjinskoj Vladi, koje sa svim parlamentarnim partijama vodi lider Pokreta URA Dritan Abazović. Prethodno je URA, u saradnji sa opozicijom predvođenom Dukanovićevom DPS, izglasao nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi 4. februara.

Lider DF-a Andrija Mandić je poručio da se ne može bez izbora i "na prevaran način mijenjati volja", koja je iskazana na prethodnim parlamentarnim izborima:

“To će biti protesti nikad viđeni u Crnoj Gori. Blokiraćemo cijelu Crnu Goru i poslaćemo snažnu poruku javnosti, kako domaćoj, tako i međunarodnoj", kazao je Mandić u petak 11. februara.

On je dio međunarodne zajednice optužio da se miješa u političke procese u Crnoj Gori.

"Pošto su ovdje prigrabili mogućnost da mogu da sastavljaju i rastavljaju vlade, vrše kadrovske politike vezano za vladu, da i oni shvate da nije baš lako upravljati sa političkim procesima u Crnoj Gori, koliko god da je mala ova zemlja", kazao je Mandić.

Dodao je da su spremni da preuzmu odgovornost "za sve ono što će doći".

Mandić, lider Nove srpske demokratije koja je okosnica Demokratskog fronta, kaže da je ukoliko izostane dogovor njegova obaveza da se bori za prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Bili u opoziciji ili osvojili većinu, negdje neka nevidljiva ruka upravlja procesima da čitavu jednu nacionalnu zajednicu, srpsku, eliminiše sa najvažnijeg mjesta odlučivanja u ovoj zemlji. Mi ne pristajemo na to."

I Milan Knežević jedan od lidera DF zaprijetio je blokadom i pozvao pristalice da "sačekaju (njihovo) sljedeće obraćanje".

Iz Pokreta URA je u međuvremenu saopšteno da je Abazović obavio niz razgovora sa parlamentarnim stranakama o formiranju evropske vlade, koju je ta partija predstavila kao jedan od modela izlaza iz političke krize.

Sastanak je obavljen i sa liderom DPS i predsjednikom države Milom Đukanovićem, potvrdila je URA.

Tokom sastanaka 10. februara sa svim akterima zaključeno je, kako kažu, da postoji visok stepen usklađenosti povodom njenog formiranja.

XS
SM
MD
LG