USTAŠE SU U DRAKULIĆU KLALE SVE ŠTO SU STIGLE: NISU ISPALILI NI METAK, ubijali su žene, decu i stare NOŽEVIMA I TESTERAMA!
Pokolj u Drakuliću, Foto: Printscreen/ Youtube

STRAŠAN ZLOČIN

USTAŠE SU U DRAKULIĆU KLALE SVE ŠTO SU STIGLE: NISU ISPALILI NI METAK, ubijali su žene, decu i stare NOŽEVIMA I TESTERAMA!

Društvo -

Vojno sposobni muškarci tada su uglavnom bili u zarobljeništvu, te nije imao ko da brani nejač

Pokolj u Drakuliću bilo je masovno pogubljenje srpskog civilnog stanovništva koje su tokom Drugog svetskog rata počinile ustaše 7. februara 1942. u okolini Banje Luke, tačnije u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac.

Pripadnici Pavelićeve garde i VIII ustaške bataljona, tada su hladnim oružjem ubili oko 2.300 Srba. Većinom su to bili starci, žene i 551 dete, piše Wikipedia.

Navodno, pripadnici Pavelićeve garde “Poglavnikov tjelesni zdrug" i Osmog ustaškog bataljona ubili su više od 2.300 Srba bez ijednog ispaljenog metka, samo hladnim oružjem - noževima, testerama, šilom.

Vojno sposobni muškarci tada su uglavnom bili u zarobljeništvu.

Počinitelje ovog pokolja predvodio je kapetan Josip Mislov u pratnji petrićevačkog župnika, fratra Miroslava Filipovića, a sve je isplanirao raniji ustaša dr Viktor Gutić. Izvršitelji su bili ustaše iz Zagreba i Banje Luke, potpomognuti delom domaćeg hrvatskog stanovništva.

Poklani su, s retkim izuzecima, svi Srbi koji su se tog jutra zatekli kod svojih kuća.

Zbog straha od mesne pobune nakon što se pročula vest o zločinu, general Edmund Glaise von Horstenau je odveo Miroslava Filipovića pred ratni sud. Tamo je osuđen i odveden u zatvor, ali ubrzo oslobođen te je postao zapovednik logora u Jasenovcu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track