Rakić: Odluka o izlasku opozicije na izbore doprinela minimalnom rastu demokratičnosti 1foto FoNet Marija Đoković

Prema Indeksu demokratije za 2021. godinu, koji objavljuje britanski magazin “Ekonomist”, demokratija u Srbiji ocenjena je prosečnom ocenom 6,36, što Srbiju svrstava u kategoriju “nepotpunih demokratija”.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, kaže za Danas da metodologija po kojoj se računa indeks EIU nije baš najjasnija, odnosno nije transparetna, pa ne može sa sigurnošću reći šta sve utiče na rezultate istraživanja.

– Čini mi se da jedini razlog zbog kojeg je ostvaren ovaj minimalan rast „indeksa demokratije“ u Srbiji može biti samo odluka opozicije da izađe na izbore koji i dalje nisu ni slobodni ni pošteni. Učešće opozicije na izborima je jedina promena u funkcionisanju političkog sistema u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu, dok je sve ostalo na istom nivou, a na mnogim poljima još i gore. Cenim da je opozicija svojom odlukom o učešću na izborima omogućila da se naša država od strane relevantnih međunarodnih institucija i medija naziva nepotpunom demokratijom, a ne kakistokratijom (vladavinom najgorih) ili kleptokratijom (vladavinom lopova) što bi nesumnjivo bilo najispravnije -ukazuje Rakić.

Ukupna ocena, u odnosu na 2020. godinu, kada je demokratija zabeležila najveći pad od 2006. godine,  poboljšana je za 0,14. Srbija je ove godine na 63. u svetu po kvalitetu demokratije, prenosi Europian vestern Balkans.

Za region Istočne Evrope, u koji se svrstava i Srbija, primećeno je da demokratski mehanizmi koegzistiraju sa lošim funkcionisanjem vlada, a korupcija, nedostatak transparentnosti kao i slabo povenje građane u vlade su odlike gotovo svih zemalja. Ukupno 13 država Istočne Evrope poboljšalo je svoj rezultat na Indeksu demokratije za 2021, a prosečan rezultat istočnoevropskih demokratija porastao je sa 6,70 na 6,76.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari