Svet

1

Britanski ministar odbrane u Moskvi zbog ukrajinskih tenzija

Autor: KP

Izvor: Beta

Britanski ministar odbrane u Moskvi zbog ukrajinskih tenzija

Izvor: Beta, AP

Britanski ministar odbrane Ben Volas boravi danas u poseti Moskvi gde će razgovarati o ublažavanju tenzija usred ruskih vojnih vežbi u blizini Ukrajine.

Volasova poseta usledila je dan nakon što je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras posetila Moskvu i pozvala Rusiju da povuče više od 100.000 vojnika raspoređenih u blizini granice sa Ukrajinom i upozorila da bi invazija imala ogromne posledice i donela ozbiljne troškove.

Rusija je više puta demantovala da planira invaziju na Ukrajinu, ali traži garancije od Zapada da neće biti širenja NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje, da će prestati da razmešta oružje u tim državama i da će povući snage iz Istočne Evrope, ali SAD i NATO ne pristaju na te zahteve.

U jučeranjem intervjuu za En-Bi- Si (NBC), američki predsednik Džozef Bajden ponovio je upozorenje da svi Amerikanci koji su još u Ukrajini treba da odu što je pre moguće jer Rusija nije teroristička organizacia već jedna od najvećih vojski na svetu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da pošalje američke trupe u Ukrajinu u pomoć državljanima SAD Bajden je rekao da nema. "To je svetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu da pucaju jedni na druge", dodao je.
Usred rastućih tenzija, britanski premijer Boris Džonson upozorio je juče da je ukrajinska kriza prerasla u "najopasniji trenutak" za Evropu poslednjih decenija.

Pored vojnika koje je rasporedila na granici sa Ukrajinom, rusija je snage rasporedila i na teritoriji svog saveznika Belorusije kako bi održala zajedničke vojne vežbe. One su juče ušle u odlučujuću fazu i trajaće do 20. februara. Glavni grad Ukrajine nalazi se oko 75 kilometara od granice sa Belorusijom.

Spoljnopolitički savetnici Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine juče su skoro devet sati razgovarali u Berlinu kako bi pokušali da ožive Mirovni sporazum iz 2015. godine koji je u zastoju, ali nisu postigli napredak.

Ruski predstavnik rekao je da Ukrajina odlučno odbija da se posveti dijalogu sa pobunjenicima o političkom rešenju a Ukrajinski izaslanik da sve četiri države žele da nastave razgovore i da su oni efikasna platforma za nalaženje rešenja.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

zoran

Ratnošuškači Zapad! Gomila ratnu tehniku i pse rata na tuđoj teritoriji, bez poziva (ko ih je zvao), ko će da plati najveći ceh!