Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Bivši šampion Vimbldona: Federerovi navijači su napravili Novaka nepobedivim

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.02.22. | 13:05

"Novak je navikao da se bori sa publikom, protivnikom, ponekad i samim sobom. Ali posle Australije je potpuno drugačiji pritisak i razočarenje od toga kada imate navijače ili izgubite. Ali on je jedan od najjačih momaka koje sam ikada video u sportu"

Još se ne zna da li će Novaku Đokoviću biti dozvoljeno da ove godine učestvuje na Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu, jer nije vakcinisan protiv kovida, što ga je i udaljilo od mogućnosti da brani titulu u Melburnu. Njegov nesvojevoljan izostanak sa Australijan opena, iskoristio je Rafael Nadal. Španac je osvojio je 21. grend slem titulu, pa već sada mnogi smatraju da je nedostižan za Srbina i Rodžera Federera (po 20 grend slem pehara) u večnoj trci za najboljim u istoriji tenisa kada su u pitanju najvredniji trofeji.

Ipak, Ričard Krajček, šampion Vilmbldona iz 1996, a sada direktor turnira u Roterdamu, vidi drugog pobednika u toj trci. Uveren je da Đoković iako zaostaje za Nadalom, i dalje ima prednost, psihološku. Kako je rekao, svaka negativnost koju prema njemu pokazuju navijači ostalih tenisera zapravo je Novaku velika insipiracija.

Izabrane vesti

"Federerovi navijači su jedan od razloga zašto je Novak tako uspešan. Toliko su navijali za Rodžera i mislili da mu pomažu, ali zapravo su pomagali Novaku da pobedi", kaže Krajček.

Nema dilemu da je deportacija iz Australije bila teška za Đokovića.

"Biće zanimljivo videti šta će se dešavati u Dubaiju (koji će biti prvi turnir Novaka u 2022). Obično biste rekli da će ga ovo motivisati i da ne želite da ga igrate protiv njega jer je tada smrtonosniji. Ali dešavanja u Australiji su drugačija. Navikao je da se na terenu bori sa publikom, svojim protivnikom, a ponekad i samim sobom. Ali ovo je potpuno drugačiji pritisak i drugačija vrsta razočarenja od toga kada imate publiku protiv vas ili izgubite meč na Vimbldonu, pa se posle vratite i pobedite. Ali znate šta, Novak je jedan od najjačih momaka koje sam ikada video u sportu i možda će ga to još više motivisati. Teško je znati kako će odgovoriti."

Holanđanin smatra da su za Đokovićev neulazak u Australiju kriva pravila koja nisu bila razjašnjena pre nego što je Srbin sleteo u Melburn.

"Došlo je do nesporazuma između Novaka, Teniske asocijacije Australije i tamošnjih vlada. Da je mislio da ne može da uđe u zemlju, ne bi tamo ni putovao. To nije bilo lepo za Novaka, ni za turnir pre svega, ali je na kraju bio veliki Australijan open. Srećan sam zbog ljubitelja tenisa koji su mogli da gledaju sjajne mečeve i turnir", dodao je Krajček.


tagovi

Ričard KrajčekNovak ĐokovićRafael NadalRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara