Murinjo (© Reuters)
Murinjo (© Reuters)

Buongiorno Italia: Murinjo je Frulaš iz Hamelina, a Lacio bure baruta

Vreme čitanja: 7min | pet. 11.02.22. | 12:45

Spaleti sprema hladnu osvetu Interu, Alegri čvrsto stoji na nogama bez obzira na dve vezane pobede

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nikola Milenković je bio oružje njegovog visočanstva „slučaja“ koji se pobrinuo da u polufinalu Kupa Italija imamo gotovo podjednako veliku poslasticu kao što je milanski derbi: Dušan Vlahović protiv svog bivšeg kluba Fjorentine je nešto najbolje što se moglo dogoditi za organizatore takmičenja i vlasnike televizijskih prava.

Izabrane vesti

Vlahović i Milenković su bili režiseri pobeda Bjankonera i Ljubičastih. Naravno, Dušan je monopolizovao sve naslovne stranice i pažnju medija, ali je gol Nikole bio lepši i fudbalski zahtevniji. Imaju pravo italijanske kolege koje su se juče zapitale: da li smo sigurni da je Milenković defanzivac!?

Dušan Vlahović nije upalio svetlo u sivoj sezoni Juventusa već reflektore. Apetiti Stare dame su porasli i pored toga što Maks Alegri i njegovi igrači ponavljaju da su tri tima (Inter, Milan i Napoli) nedostižni i da je njihov cilj da ostave iza sebe Atalantu i obezbede plasman u Ligu šampiona.

Pavel Nedved je posle plasmana u polufinale Kupa Italije izjavio da je Juve tamo gde je planirano da bude u Ligi šampiona i Kupu Italije, ali da još uvek nije na poziciji koja je projektovana u Seriji A. U Kontinasi su svesni da nemaju više prava na grešku ako žele da ostanu zakačeni za vodeću trojku nadajući se da će neko doživeti pad u završnici sezone.

Serija A nam je poklonila u prošlosti nekoliko velikih povrataka, ali oni nikada nisu bili napravljeni u odnosu na tri tima, u najboljem slučaju su se odnosili na dva. To je ključni razlog zašto Alegri ostaje čvrsto sa nogama na zemlji i postavlja konkretne i dostižne ciljeve za svoju ekipu u završnici sezone.

Meč sa Atalantom u sledeću nedelju je od izuzetne važnosti za Bjankonere. Pobeda Stare dame u Bergamu ne bi osigurala definitivno plasman u Ligu šampiona, ali bi trasirala autoput do tog cilja. Utakmica sa Sasuolom je donela još par ohrabrujućih signala za stručni štab Juventusa: De Liht igra u sve boljoj formi, a Morata, Dibala i Vlahović su ušli u sintoniju ne samo na terenu, već i van njega što je još jedan veliki plus za budućnost Juvea.

SPALETIJEVA HLADNA OSVETA

Lučano Spaleti (© Reuters)Lučano Spaleti (© Reuters)

Raste temeratura u Napulju pred meč sa Interom. Ambicije Azura su porasle eksponencijalno poslednjih nedelja. Trijumfalni povratak Kalida Kulibalija, kao šampiona Afrike, i njegovo svečano obećanje po dolasku u Napulj da sigurno ostaje u dresu Napolija su dodatno rasplamsale snove o trećem Skudetu.

Sujeta i osetljivi ego Lučana Spaletija su poslovično poznati u italijanskim fudbalskim krugovima. Toskanaski stručnjak je i veliko zlopamtilo, ne zaboravlja i ne oprašta, a uveren je da je Inter bio prema njemu nekorektan i pored toga što mu je platio više od 10.000.000 evra da sedi i uživa dve godine ne radeći ništa.

Spaleti se dodatno oseća uvređenim jer su u Interu, i pored toga što je on vratio klub u Ligu šampiona posle sedam godina odsustva, smatrali da on nije dovoljno dobar trener za pohod na Skudeto i sledeći korak u realizaciji šampionskih ambicija.

Iskusni stručnjak koj je već ušao u sedmu deceniju života ima veliku priliku da servira „hladnu osvetu“ svojim bivšim poslodavcima. Takođe, za razliku od hladnjikave atmosfere u gradu Milanu prema njemu, u Napulju Spaletija obožavaju. Čini se da je karakter Spaletija pronašao svoj idealni ambijent u varoši podno Vezuva.

Od prvog dana dolaska u Kasel Volturno Spaleti je ponavljao da bi bio zadovoljan da mu na raspolaganju ostanu igrači koje je zatekao. To ni izbliza nije bilo sigurno tokom prethodnog leta. Nekoliko igrača Napolija je bilo na izlaznim vratima, od Kulibalija do Fabijana Ruiza i kapitena Lorenca Insinjea.

Lučano je proučio dobro sve igrače Azura pre nego što je preuzeo kormilo tima Aurelija de Laurentisa. Pozitivna transformacija koju su u ovoj sezoni imali igrači poput Rahmanija, Fabijana Ruiza, Lobotke, Osimena, Elmasa, Huana Žesusa, pa i samog Insinjea je dokaz da je Spaleti dobro i nadaleko video.

DŽEKO NA POSLEDNJEM MESTU CENTARFORA

Na listi centarfora koji deblokiraju utakmice Edin Džeko se nalazi na poslednjem mestu. Napadač Intera je samo jednom u ovoj sezoni, protiv Juventusa, postigao prvi gol na utakmici. Ta činjenica je u kontradikciji sa podatakom da je Inter klub koji je najviše puta, zajedno sa Napolijem, prvi došao u vođstvo, 17 puta. Takođe, reč je o veoma važnoj statistici, jer ko postigne prvi gol u Seriji A u dve trećine slučajeva završava utakmicu kao pobednik. 

Na pomenutoj listi koju objavljuje Gazeta delo Sport na prvom mestu je Čolito Simeone koji je šest puta doveo u vođstvo Veronu, a iza njega su Dušan Vlahović, Tejmi Ejbraham i Viktor Osimen koji su pet puta prvi zatresli mrežu na mečevima Serije A.

ČETIRI RAZLOGA POSRTANJA LACIJA

Poraz od Milana u Kupu Italije aktuelizovao je krizu Lacija u ovoj sezoni. Nebeskoplavi su već izgubili devet utakmica (sedam u Seriji A, i po jednu u Ligi Evrope i Kupu Italije), previše za tim koji je imao mnogo veće ambicije na startu ove sezone, odnosno od dana kada je angažovan Mauricio Sari.

Okruženje i klima koja se kreirala u Formalu su otvorile vrata za mogućnost da Sari napusti Lacio na kraju sezone. Naime, bivši strateg Napolija, Čelsija i Juvea ima klauzulu u ugovoru koja mu omogućava da napusti Nebeskoplave uz obeštećnje do 30. juna. Naravno, Sari u ovom momentu nema na horizontu velike klubove koji bi bili zainteresovani za njega, ali neki osrednji klub iz Premijer lige bi mogao da zakuca na vrata italijanskog trenera u sledećem periodu i nije isključeno da mu bude otvoreno.

Razlozi za lošu sezonu Nebeskoplavih se detektuju u velikim oscilacijama ključnih igrača koje su u dobroj meri rezultat Sarijevog menjanja startnih postava i taktičkih zamisli. Drugi motiv je odbrana koja pušta vodu na sve strane. Taman kada se pomislilo da je pronađena formula za defanzivnu igru, na četiri utakmice Lacio nije primio gol, protiv Milana je inkasiran poker golova.

Treća argumentacija za razočaravajuću sezonu je izostanak doprinosa novih pojačanja. Pedro i Zakanji nisu razočarali, ali nisu bili ni dodatna vrednost koja se očekivala. Bašić i Hisaj nisu opravdali poverenje s tom razlikom što mladi Hrvat ima par olakšica (tek je stigao u Italiju, jezik, privikivanje na Seriju A...) dok ih Hisaj nema. Četvrti razlog je evidentno neadekvatan igrački kadar, pogotovo za tip igre koji želi da primeni Sari. Suprotno Napoliju koji je bio konstruisan, sticajem okolnosti, po meri Spaletija, kao i Inter po preferencama Inzagija, Sari je u Formelu našao igrače među kojima tek nekoliko njih odgovara njegovim parametrima.

Sve više se priča i o kraju ciklusa ovog sastava i da će stubovi Inzagijevog Lacija, od Sergeja Milinkovića Savića i Luisa Alberta preko Ačerbija i Luisa Leive do Lacarija biti verovatno na prodaji sledećeg leta ili im neće biti produžen ugovor (Lejva).

U suštini, sve se više šuška, da će u Laciju biti spovedena velika revolucija u sledećem prelaznom roku, odnosno da će biti dovedeno sedam-osam novih igrača. U tim scenarijima jedina tačka nesuglasica je Milinković Savić. Jedni ga vide kao stub budućeg Lacija, dok drugi veruju da je upravo njegova prodaja, za veliku sumu novca, preduslov da Lotito stavi na raspolaganje budžet Tareu da dovede igrače koje želi Sari.

FRIDKINOVI UZ MURINJA

Žoze Murinjo nastavlja da gubi utakmice na terenu, ali i da dobija sve jaču i eksplicitniju podršku vlasnika kluba, navijača i rimske čaršije. Navodi Korijere delo Sporta o Murinjovom „ribanju“ igrača Rome nisu demantovani, a oštrica kritike se uperila više ka „krtici“ koja je prenela šta se događalo u svlačionici San Sira, nego na sadržaj izgovorenih kvalifikacija Murinja.

Nekad se čini da je trener Đalorosih, u pozitivnom smislu, neka vrsta Rominog Frulaša iz Hamelina. Svojim nastupima, dijalektikom, medijskom komunikacijom i rečnikom, Portugalac drži i dalje omađijanim čitav ambijent: od Fridkina do poslednjeg navijača sa Testača.

Američki vlasnici su spremni da stave novih sto miliona evra za pojačanja u sledećem prelaznom roku pod uslovom da do kraja sezone vide određeni napredak u rezultatima i igri Murinjove Rome. Žoze ima odrešene ruke da odredi ko može da ostane, a ko da ide iz Rome. Na spisku igrača koji bi sledećeg leta mogli da budu prodati su Ibanjez, Veretu i Zaniolo. Od prodaje te trojice fubalera Đalorosi bi mogli da inkasiraju oko 100 miliona eva što bi udvostručilo Murinjov budžet za pojačanja.

Među igračima koji se nalaze na spisku Murinja se nalazi i ime Filipa Kostića. U međuvremenu su stigle loše vesti za Ibanjeza. Defanzivac Rome će morati da odsustvuje najmanje pet sedmica zbog povrede.

ŽIRU PRVA DEVETKA SA DVOCIFRENIM BROJEM GOLOVA POSLE PIPA

Olivije Žiru je sa četiri gola Interu i Laciju stigao do kvote deset golova u ovoj sezoni. Od vremena kada je nosio dres sa brojem devet Filipo Inzagi nijedan igrač Milana koji se usudio da izazove „Pipovo prokletstvo“ nije uspeo da stigne do te cifre.

Žiruov preporod je omogućio Pioliju i stručnom štabu Milana da „obuzdaju“ Ibrahimovića i da ga primoraju da ne forsira brzi oporavak od povrede. Ovoga puta će Zlatan imati svo potrebno vreme da ozdravi i da se vrati na teren sto posto zdrav i spreman. U Milanelu se nadaju da bi Ibra mogao da bude skroz fit za dvoboj sa Interom u polufinalu Kupa Italije početkom marta. Nacionalni kup je postao prioritet za Milan, jer ga Rosoneri nisu osvojili od 2003. godine.

Dobre vesti za Piolija su stigle i od Tomorija. Englez se u potpunosti oporavio od operacije i protiv Sampdorije će biti starter zajedno sa Romanjolijem.

Ovaj petak će biti dobra prilika da se otvore proseko i šampanjac u sedištu Milana pošto je najavljeno potpisivanje novog ugovora Tea Eranndeza. Francuz će staviti paraf na ugovor do 2026. za platu od 4.500.000 po sezoni plus bonusi.

 


tagovi

Serija AŽeljko PantelićBuongiorno ItaliaŽoze MurinjoMauricio Sari

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara