Ex -Yu

Pada broj zaraženih u Sloveniji

Pada broj zaraženih u Sloveniji
Foto: DrJohnnySangoquiza/Pixabay/Ilustracija | Pada broj zaraženih u Sloveniji

LJUBLJANA - U Sloveniji se situacija s pandemijom korona virusa nastavlja smirivati te je u petak zabilježen znatan pad broja slučajeva zaraze, a i drugi pokazatelji nastavljaju padati, ali epidemiolozi procjenjuju da još nije vrijeme za ozbiljnije popuštanje mjera.

U protekla 24 sata potvrđeno je 7.514 novih zaraza korona virusom, znatno manje u odnosu na više od 12.000 koliko ih je bilo zabilježeno dan ranije, a smirivanje petog talasa epidemije pokazuju i ostali epidemijski podaci.

Obavljeno je skoro 3.000 PCR i preko 90.000 brzih antigenskih testova, pri čemu je udio pozitivnih testova bio 25,8 odsto, a brzih antigenskih 7,4 odsto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Trenutno je 162.374 aktivnih slučajeva zaraze, a u padu su i sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu koji iznosi 8.668, te 14-dnevna incidencija sa 7.701 potvrđenom zarazom na sto hiljada stanovnika.

Blago se smiruje i stanje preopterećenosti bolnica u kojima je u četvrtak bilo 789 kovid pacijenata, od čega 141 težih slučajeva na intenzivnim odjelima.

Veće smanjenje hospitalizovanih očekuje se tokom iduće sedmice, a ako se sadašnji povoljan epidemijski trend nastavi i ako ne dođe do pojave novih varijanti korona virusa u Sloveniji bi u martu broj novozaraženih dnevno mogao pasti na oko dvije hiljade slučajeva, što bi relaksiralo još uvijek tešku situaciju.

Epidemiolozi u grupi koja savjetuje vladu navode s tim u vezi da se iduće semice možda može početi s postepenim i opreznim popuštanjem mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije