Cene naftnih derivata ograničene, a sada je poznato i do kada će tako biti

Uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena naftnih derivata važiće 30 dana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.02.2022.

12:01

Cene naftnih derivata ograničene, a sada je poznato i do kada će tako biti
Foto: prakob/Shutterstock

To je za Tanjug izjavio savetnik ministarke za naftu i gas u Ministarstvu rudarstva i energetike Raša Kojčić.

Podsetio je da će maloprodajna cena evrodizela biti ograničena na 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina na 171 dinar po litru.

"Na ovaj način naši potrošači će biti zaštićeni, s obzirom da smo svedoci globalne ekonomske krize koja je i dovela do ovih poremećaja cena sirove nafte i svih energenata. Države u regionu poput Mađarske i Hrvatske su takođe pristupile određenim merama ograničavanja cena derivata, tako da je ovo logična reakcija kako bi se zaštitili domaći potrošači", izjavio je Kojčić.

Podsetimo, Vlada Srbije juče je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kojom je propisano da maksimalna maloprodajna cena evrodizela i evropremijuma BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

U saopštenju posle sednice vlade navodi se da je to učinjeno kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: