PRVA PUKOTINA U ISTOČNOM KRILU NATO? Ova zemlja ne želi dodatne snage na svojoj teritoriji: Ne vidimo razlog za to
Foto: Profimedia / AFP / TASS

ustupak putinu

PRVA PUKOTINA U ISTOČNOM KRILU NATO? Ova zemlja ne želi dodatne snage na svojoj teritoriji: Ne vidimo razlog za to

Planeta -

Diplomate tvrde da dolazi do deeskalacije krize, ali se vojne vežbe svuda sprovode-

I dok diplomate govore da nakon burne političke aktivnosti - brojni susreti na najvišem nivou američkih, ruskih, nemačkih, francuskih, ukrajinskih, britanskih, poljskih i baltičkih lidera - dolazi do lagane deeskalacije ukrajinske krize, kada se pogleda karta na liniji od obala Baltika do pučine Crnog mora - kao da nema nimalo slobodnog prostora gde se ne sprovode masivne vojne vežbe.

Sprovode ih Rusi, Belorusi, NATO i Ukrajinci, a preko Atlantika i iz Britanije stižu transportni avioni sa američkim i britanskim vojnicima koji će biti razmešteni po zemljama istočne Evrope.

Britanci i Estonci, uz pomoć Francuza i Belgijanaca, u bazi Tapa u Estoniji održali su vojne vežbe (bili su uključeni tenkovi, oklopna vozila i avioni) u snežnim uslovima. Istovremeno su nedaleko od estonske granice i Rusi imali vežbe artiljerijskog gađanja.

Zbog sve veće napetosti oko Ukrajine, ali i jer su prvi na udaru tzv. Lukašenkove migrantske rute, Poljska, koja graniči s obe te zemlje, počela je proces "dupliranja" svojih vojnih snaga.

Trenutno ih ima više od 100.000, a uskoro bi poljska vojska mogla da ima oko 250.000 vojnika. Uz to traži da se na njenu teritoriju razmeste i američke snage.

Ovih dana je stiglo njih oko 1700, a neki ruski mediji, pozivajući se na obaveštajne izvore ruske vojske, tvrde da bi u slučaju eskalacije sukoba oko Ukrajine, Vašington poslao čak 50.000 svojih vojnika koji bi uglavnom bili raspoređeni u Poljskoj i baltičkim državama, Rumuniji i Bugarskoj , koje su već dale svoju suglasnost za to.

Putinov ljubimac

Velika Britanija objavila je izveštaj o slanju svojih vojnika u baltičke države, a Danska je poslala četiri svoja jurišna aviona u Litvaniju. Jedina zemlja koja ulazi u grupu B 9 NATO-a gde ni SAD nisu poslale svoje vojnike je Mađarska, čiji je ministar obrane Tibor Benko rekao kako "ne vidi razlog da se na mađarskom tlu rasporede dodatne NATO-ove snage u slučaju eskalacije sukoba oko Ukrajine", čime je postao veći ljubimac Moskve od Zorana Milanovića.

Iako SAD sa svim tim zemljama vodi intenzivne razgovore, jedino je Mađarska direktno odbila trupe i to samo nekoliko dana nakon što je njihov premijer Viktor Orban bio u poseti Vladimiru Putinu, sa kojim je dogovorio isporuku ruskog gasa po vrlo povoljnim cenama i zaobilazeći Ukrajinu u transportu.

Mađarska je nedavno blokirala pristup Ukrajini u NATO centar za saradnju u borbi protiv sajbernapada. U Kijevu smatraju da je to Orbanov "ustupak" Putinu.

Mađarska je tako postala prva otvorena "pukotina" u NATO-u među istočnoevropskim članicama, dijametralno različitog stava od Poljske i baltičkih država i Češke, koja je za sada jedina zemlja koja je objavila da bi u slučaju ruskog napada, osim oružja Ukrajini, poslala i pomoć u vojsci.

Inače, SAD su najavile da u slučaju ruske intervencije NATO neće slati svoje trupe u Ukrajinu, nego samo u istočnoevropske zemlje članice tzv. B 9 grupe.

Ruski mirovni kontingent

Sa druge strane barikada, Rusi i Belorusi počeli su desetodnevne manevre u Belorusiji uz ukrajinsku i poljsku granicu, u kojima učestvuje 30.000 vojnika.

Ruski kontingent je stigao sa Dalekog istoka. U Belorusiju su prebačeni raketni sistemi S 400, Pancir, borbeni avioni Su-35, Su-25 SM i bombarderi Tu-22M3.

Vežbe će se odvijati na pet poligona - Brest, Domanovski, Gožski, Obuz Lesnovski i Osipovički - a koristiće se četiri vojna aerodroma - tri u široj okolini Minska - Baranoviči, Luninec, Mačulišći i Lida kod grada Grodno, nedaleko od poljske granice.

Istovremeno, ruska mornarica održava vojne vježbe u Kaspijskom jezeru, na Crnom moru i u Sredozemlju, u kojima učestvuje oko 140 brodova sve četiri ruske pomorske flote - crnomorske, tihookeanske, severne i baltičke - i više od 10.000 vojnika.

U stanju pripravnosti je i "ruski mirovni kontingent" u Pridnjestrovlju u Moldaviji uz ukrajinsku istočnu granicu, a ruska vojska održava manevre u svom Južnom vojnom okrugu, na anketiranom Krimu, ali i u dvema gruzijskim odmetnutim paradržavnim tvorevinama, Južnoj Osetiji i Abhaziji čiju je nezavisnost Moskva priznala nakon kratkotrajnog rata sa Gruzijom 2008.

U svim tim ruskim vojnim vežbama, kako se smatra, angažovano je više od 65.000 vojnika.

Uz ukrajinsku granicu razmešteno je više od 100.000 ruskih vojnika.

I na kraju, i Kijev je počeo manevre uz belorusku granicu i u Odeskom okrugu kao odgovor na vežbe crnomorske flote u Crnom moru i rusko-belorusku vežbu "Saveznička odlučnost". Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da će i te vežbe trajati, kao i ruske, do 20. februara.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja