Nacionalne penzije Bori Đorđeviću, Bogdanu Dikliću, Maji Odžaklijevskoj, Lazaru Ristovskom...

Odluka za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina usvojena je na sednici Vlade Srbije.
Među dobitnicima su glumac Bogdan Diklić, pevačica Maja Odžaklijevska i baletski umetnik Konstantin Kostjukov, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.
 
Odluka o dodeli nacionalnih priznanja, takozvanih nacionalnih penzija, doneta je posle osam godina.
Među dobitnicima nacionalnih penzija su i umetnički fotograf Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković,  glumac Vojislav Brajović, glumac Lazar Ristovski, arhitekta Vasilije Milunović, harmonikaš Ljubiša Pavković, muzičar Borisav Ðorđević.
 
Dobitnici su i stručnjak u kulturi prof.dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, pozorišni reditelj Miroslav Benka.
 
Priznanje za vrhunski doprinos kulturi dobili su i pesnik Ðorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, kao i likovni umetnik Jovan I. Rakidžić.
Kako se navodi, pravo na nacionalnu penziju može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja i da je ostvario pravo na penziju.
 
Dobitnici priznanja imaju pravo na doživotno mesečno primanje u iznosu prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine.
 
Isplate novčanih dodataka zaslužim umetnicima počele su od 2007. godine.
 
Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi uvedena su Zakonom o kulturi koji se primenjuje od 2010. godine. Do 2013. nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturna poslenika.
  • KOBRA

    07.11.2022 23:53
    Nacionalna penzija
    I ja sam zasluzio Nacionalnu penziju napravio sam dvoje dece koji su kulturniji i vaspitaniji od vecine navedenih koji primaju tu istu penziju.
  • Mirka

    03.03.2022 13:09
    Nacionalne penzije
    Čime su ih zaslužili?!
    Veće njihove nacionalne penzije sa sss.
    A fakultetski obrazovani ljudi sa 40 god radnog staža (svaki dan na poslu)
    Sića za penziju-sramota!!!!
  • Мики

    26.02.2022 13:23
    Свашта
    Каква култура? Где су били кад је требало да се уплаћује за ПИО сваки месец као и сви радници у фабрикама? Лепо је било узимати велику лову са концерата и филмских фестивала. А, сад још да им се да и национална пензија. Па где то има људи моји? Осим у земљи Србији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.