Читај ми!

Devetočasovni razgovori Ukrajine i Rusije u Berlinu bez rezultata

Rusija i Ukrajina nisu uspele da postignu bilo kakav napredak u danu pregovora sa francuskim i nemačkim zvaničnicima u Berlinu, čiji je cilj bio okončanje osmogodišnjeg sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ruski izaslanik Dmitrij Kozak je sinoć na konferenciji za novinare, održanoj nakon razgovora u Berlinu, izjavio da nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine o sporazumu iz Minska iz 2015. godine, čiji je cilj okončanje borbi između proruskih snaga i ukrajinskih vladinih snaga.

"Nismo uspeli ovo da prevaziđemo", izjavio je Kozak.

Ukrajina je, prema njegovim rečima, zauzela čvrst stav, odbijajući da prevaziđe razlike oko budućeg postkonfliktnog rešavanja sukoba u Donbasu, prenosi ruska agencija Tas.

"Usmeno smo postigli zajednički stav sa Nemačkom i Francuskom o tome kako treba unaprediti pitanja u političkoj sferi, ali ukrajinska pozicija je nepokolebljiva. Odbili su čak da citiraju sporazume iz Minska u nacrtu saopštenja koje je bilo predloženo na razmatranje, odnosno činjenicu da budući postkonfliktni status ovih teritorija treba da bude rešen u konsultacijama i diskusijama sa predstavnicima pojedinih regiona. To je ključno pitanje oko kojeg je Ukrajina odbila da se dogovori", poručio je Kozak.

S druge strane, izaslanik Ukrajine Andrej Jermak je izjavio da nije bilo napretka, ali da su se obe strane složile da nastave razgovor.

"Gotovo devetočasovni razgovori između Ukrajine i Rusije nisu uspeli da rezultiraju napretkom u potpisivanju zajedničkog dokumenta, ali su se obe strane složile da nastave razgovore", izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika posle razgovora u Berlinu.

Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da će se obe strane uskoro ponovo sastati i da se nadaju napretku u razmeni zarobljenika i otvaranju kontrolnih punktova u istočnoj Ukrajini.

"Svi su rešeni da postignemo rezultat", poručio je Jermak.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво