BAJDEN O RUSKO-UKRAJINSKOJ KRIZI Stvari bi brzo mogle da planu, Amerikanci bi ODMAH trebalo da napuste Ukrajinu
Foto: EPA/Shawn Thew, Profimedia, Shutterstock

kriza na istoku

BAJDEN O RUSKO-UKRAJINSKOJ KRIZI Stvari bi brzo mogle da planu, Amerikanci bi ODMAH trebalo da napuste Ukrajinu

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi ''stvari mogle brzo da planu” u Ukrajini i ponovo pozvao američke građane da odmah odu, pošto je britanski ministar odbrane krenuo u Moskvu u poslednjoj rundi diplomatije.

-Američki građani bi trebalo da odu, odmah, rekao je Bajden u intervjuu za NBC njuz.

-Susrećemo sa jednom od najvećih vojski na svetu. Ovo je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo da planu, dodao je on.

Bajden je tokom intervjua za NBC rekao da ''ne postoji'' situacija koja bi mogla da ga navede da pošalje američke trupe da spasu Amerikance koji pokušavaju da napuste Ukrajinu, dodajući: To je svetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu da pucaju jedni na druge“.

-Ako je ruski predsednik Vladimir Putin dovoljno nepromišljen da uđe (u Ukrajinu), dovoljno je i pametan da ne učini ništa što bi negativno uticalo na američke državljane, istakao je Bajden.

Bela kuća je odobrila plan za skoro 2.000 američkih vojnika u Poljskoj kako bi pomogli Amerikancima koji bi mogli da pokušaju da se evakuišu iz Ukrajine ako Rusija izvrši invaziju, izjavila su dva američka zvaničnika upoznata sa ovim pitanjem.

Američke snage trenutno nisu ovlašćene da uđu u samu Ukrajinu ako izbije rat, i nema planova za njih da sprovedu operaciju evakuacije neboraca koja je slična američkoj operaciji u Avganistanu prošlog leta.

Umesto toga, sadašnji plan je da trupe, koje su iz 82. vazdušno-desantne divizije, počnu da postavljaju područja za obradu i privremena skloništa unutar Poljske u blizini ukrajinske granice gde bi Amerikanci koji beže iz zemlje mogli da odu po pomoć dok su u tranzitu.

Objekti još nisu podignuti, rekao je jedan odbrambeni zvaničnik, ali će početi da budu kako sve više američkih trupa stigne u Poljsku.

U petak, britanski ministar odbrane Ben Volas pridružiće se ministarki spoljnih poslova Liz Tras u Moskvi nakon što je ona imala hladan razgovor sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim koji je okarakterisao taj razgovor kao razgovor između nemog i gluvog.

Volas će navodno reći svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi invazija na Ukrajinu bila loša situacija po sve koji će biti upleteni u to, prenosi britanski Gardijan.

Do diplomatskog manevrisanja došlo je kako su se odnosi Rusije i Ukrajine dodatno pogoršavali.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je u četvrtak Moskvu da pokazuje ''očigledno nepoštovanje pravila i principa međunarodnog prava'' planiranjem raketnih testova u Crnom moru za koje Kijev kaže da će onemogućiti plovidbu tamo i u Azovskom moru. Rusija je upravo započela desetodnevne vežbe sa beloruskim snagama.

U Berlinu u četvrtak uveče, Rusija i Ukrajina saopštile su da nisu uspele da postignu bilo kakav napredak u toku jednog dana povezanih razgovora sa francuskim i nemačkim zvaničnicima koji imaju za cilj okončanje osmogodišnjeg separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track