Kamila Valieva

Getty Images
Tinejdžerska senzacija Kamila Valijeva ostavila je rivalke daleko iza sebe

Ruskim klizačima još nije dodeljeno olimpijsko zlato u ekipnom takmičenju na Igrama u Pekingu jer je zabranjeni lek trimetazidin pronađen u krvi 15-godišnje Kamile Valijeve, potvrdila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Ova tinejdžerka, koja je oduševila svet nastupom u ekipnom takmičenju, postavši prva žena koja je izvela četvorostruki skok na olimpijskim igrama, još nije suspendovana na takmičenju i još nije odlučeno o sudbini ruskog tima, odnosno medaljama.

Njoj je uzet uzorak krajem decembra prošle godine na prvenstvu Rusije u umetničkom klizanju u Sankt Peterburgu.

Rezultat testa je objavljen tek 8. februara, dan pošto je ruska reprezentacija osvojila ekipno zlato, ali pre nego što je održana ceremonija dodele medalja.

Posle toga, sportistkinja je privremeno suspendovana u skladu sa propisima. Valijeva se žalila a sutradan joj je Ruska antidoping agencija (RUSADA) ukinula privremenu suspenziju i dozvolila joj da nastavi učešće na Olimpijskim igrama.

Međunarodni olimpijski komitet sada je uložio žalbu na tu odluku, kao i Međunarodna klizačka unija, pozivajući Sud za sportsku arbitražu (CAS) da vrati privremenu suspenziju Valijevoj.

Odluka o raspodeli medalja na ekipnom takmičenju u umetničkom klizanju biće doneta nakon što Sud za sportsku arbitražu razmotri žalbu MOK-a na odluku Ruske antidoping agencije da ukine privremenu suspenziju Valijevoj.

Saslušanje počinje u utorak, 15. februara.

Ruski savez umetničkog klizanja saopštio je da ne sumnja u poštenje Valijeve i da će je podržati.

Valijeva je bila pozitivna na trimetazidin, lek koji se prepisuje zta srčane probleme, pre svega u prevenciji napada angine.

Međutim, lek je na listi zabranjenih Svetske antidoping agencije (VADA) od 2014. godine, jer je klasifikovan kao srčani metabolički modulator i dokazano poboljšava fizičku efikasnost.

Ruski sportisti se i na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu takmiče pod imenom Ruski olimpijski komitet zbog ranijih doping afera.

Šta se dogodilo?

Dodela medalja predstavnicima reprezentacije Ruskog olimpijskog komiteta u umetničkom klizanju trebalo je da bude održana u sredu.

Ruski klizači su u ekipnom takmičenju ubedljivo pobedili, ostavivši timove SAD i Japana daleko iza sebe.

Timsko takmičenje je relativno novo u olimpijskom programu.

Tu nastupaju predstavnici iz sve četiri discipline umetničkog klizanja – muškarci i žene pojedinačno, ples na ledu i klizanje u parovima.

Sportisti nastupaju u kratkim i slobodnim programima, a ekipe se boduju.

Zlatnu medalju su osvojili Mark Kondratjuk, plesni duo Nikita Kacalapov i Viktorija Sinicina, Anastasija Mišina i Aleksandar Galjamov i glavna zvezda tima, 15-godišnja Kamila Valijeva.

Valieva je u slobodnom programu pobedila rivalke sa više od 30 poena razlike.

Napravila je istorijsko dostignuće – postala je prva klizačica koja je na Olimpijskim igrama izvela četvorostruki skok.

O njoj se priča u celom svetu, a britanska štampa joj je nadenula nadimak Gospođica savršena.

Ipak, sve je sada u senci problema oko dodeljivalja medalja.

Novinari su u četvrtak ujutru naveli da je Kamila Valijeva otišla na trening, iako se u sredu nije pojavila na ledu.

Posle treninga, klizačica nije komunicirala sa novinarima, a njen trener Eteri Tutberdize je rekla da ona „ne odgovara na pitanja“.

The ROC claimed the team figure skating gold on Monday night

Getty Images
Ruski klizači radovali su se pobedi u ponedeljak

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije razjasnio šta se dešava.

„Neću da komentarišem sve glasine koje su se pojavile ili će se tek pojaviti. Konsultacije su u toku, a što se tiče glasina o dopingu, to su spekulacije“, rekao Mark Adams, šef pres službe MOK-a, na brifingu.

U međuvremenu, Međunarodna klizačka federacija saopštila da „Međunarodna klizačka unija ne može da otkrije nikakve informacije o bilo kakvom mogućem kršenju antidoping pravila“.

Pre Olimpijskih igara, Valijeva je bila malo poznata van sveta umetničkog klizanja, ali joj je nastup u Pekingu doneo svetsku slavu.

Njena fotografija dospela je na naslovnu stranu američkog Vol strit džornala (The Wall Street Journal).

Dvostruki osvajač olimpijske medalje, komentator NBC-ja Džoni Vir nazvao je Valijevu najboljom klizačicom koju je ikada video.

Ali ceremonija dodele nagrada umetničkim klizačima još nije održana, iako je takmičenje završeno pre tri dana (7. februara).

Pres služba MOK-a izvestila je samo o određenoj situaciji koja zahteva hitan pravni savet Međunarodne klizačke federacije, ne navodeći detalje.

Nekoliko sati kasnije, portal Unutar Igara (Inside The Games) izvestio je da je dodela medalja odložena zbog problema sa doping testom jednog od ruskih klizača.

Kamila Valijeva

Getty Images
Kamila Valijeva

Zašto mediji spekulišu da je Valijevia bila dopingovana?

Mediji, stručnjaci i ljubitelji klizanja pitaju se ko bi od sportista mogao da ima problema sa dopingom.

Formulacija drug test iz informacije Inside The Games, unela je zabunu, jer se može prevesti i kao „test na drogu“.

MOK je uzdržano komentarisao slučaj.

„Činimo sve da se ova situacija reši što je pre moguće. U situaciju su uključeni sportisti koji su osvojili medalje. Ali, kao što možete da razumete, za pravna pitanja ponekad je potrebno vreme“, objasnio je Mark Adams, šef pres službe MOK-a.

Ruska federacija umetničkog klizanja (FFKR) odbila je da razgovara o ovome.

Londonski Gardijan je takođe izvestio o „pozitivnom testu ruskog klizača“, ali je pojasnio da pronađena supstanca ne utiče na atletske performanse.

Pored toga, prema pisanju lista, pravni saveti su se odnosili na to da li je uzorak uzet na takmičenju ili van takmičenja.

Posle toga, Inside The Games je plasirao još jednu, kako su naveli, ekskluzivu, objavljujući da je sportista osumnjičen za doping – Kamila Valijeva.

A rusko izdanje „Šampionata“ (Čempionat) je pojasnilo da je, po svemu sudeći, reč o testu koji je Valijeva imala u decembru.

„Doping test Valijeve pokazao je prisustvo zabranjene supstance u mikrodozi.

„Istovremeno, dokazano je da ova supstanca ne utiče na poboljšanje sportskih performansi“, rekao je neimenovani izvor ovog ruskog sportskog medija.

Sport Ekspres je napisao da je lek koji je Valijeva navodno koristila potreban zbog kardioloških problema.

Kasnije je publikacija objavila da će timu Ruskog olimpijskog komiteta biti oduzeto olimpijsko zlato, a Valijeva će biti udaljena sa pojedinačnog turnira.

Ali potom je list demantovao sopstvene informacije i izvinio se sportistkinji.

Glavni urednik TV Meč Vasilij Konov rekao je da je lek trimetazidin navodno pronađen u uzorku Valijeve, a o istom su pisali i drugi ruski mediji.

„Lek trimetazidin ni na koji način ne pomaže sportisti. Apsolutno. Pronađen je u jednom uzorku u decembru. I pronađena je mala doza“, napisao je Konov.

„Ovaj lek za srce ni na koji način ne utiče na atletske performanse“, naglasio je.

Šta je trimetazidin?

Ime trimetazidina u prodaji je preduktal.

Nalazi se na listi zabranjenih lekova Svetske antidoping agencije (VADA) od 2014.

Ovaj lek se prepisuje za srčane probleme. Na primer, za prevenciju angine pektoris.

Ruski sportisti su već imali problema sa trimetazidinom.

Na Igrama 2018. godine u Koreji pronađen je u maloj dozi kod ruske takmičarke u bobu Nadežde Sergejeve.

Njeni rezultati su poništeni, a sportistkinja je diskvalifikovana.

valieva

Getty Images

Mnogi posmatrači se pitaju – kako se dogodilo da je Valijeva navodno prošla sporan test još u decembru, ali se to tek ispostavilo u februaru.

I to pošto je ona postala evropska šampionka.

U intervjuu za Sports.ru, sportski doktor Valentin Beljajevski je to ovako objasnio:

„Urin je mogao biti uzet u decembru, uzorak A je odmah pregledan, a uzorak B sada. To je jedna mogućnost.

„Moguće je da su odmah pogledali uzorak A, a podaci su došli tek sada. Teoretski moguće, ali malo verovatno.

„Uzorak B može da se pogleda za mesec-dva. Ako je A uzorak bio pozitivan, onda sam morao da pogledam B uzorak – i sada je to objavljeno.

„Iz sopstvenog iskustva znam da je antidoping komitet, koji uzima uzorke u zemlji, ne objavljuje uvek informacije“, naveo je.

Situaciju sa Valijevom dodatno komplikuje činjenica da ona još nema 16 godina – Svetski antidoping kodeks svrstava je u takozvanu „zaštićenu osobu“.

Sergej Aleksejev, predsednik Komisije za sportsko pravo Advokatske komore Rusije, objasnio je za RBC da određena ograničenja važe za takve sportiste: „Ta pravila treba da zaštite interese maloletnog sportiste, odnosno da dodatno garantuju poverljivost i blagu odgovornost u slučaj kršenja“.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari