Читај ми!

Pozadina sastanka na distanci – Makron odbio da uradi ruski test, zabranjeno mu da prilazi Putinu

Predsednik Francuske Emanuel Makron odbio je zahtev Kremlja da uradi ruski test na kovid 19 pred susret sa Vladimirom Putinom, zbog čega je prilikom sastanka sa ruskim kolegom morao da se drži na distanci, potvrdila su agenciji "Rojters" dva izvora iz Makronovog okruženja, prenosi "Gardijan".

Emanuel Makron i Vladimir Putin razgovarali su u ponedeljak u Moskvi više od pet sati o ukrajinskoj krizi, ali je javnost bila začuđena slikama francuskog i ruskog predsednika koji sede na suprotnim krajevima stola dugačkog najmanje četiri metra.

Pojedine diplomate i analitičari sugerisali su da je Putin distancom želeo da pošalje diplomatsku poruku.

Ipak, dva neimenovana izvora koja su dobro upućena u zdravstveni protokol francuskog predsednika, rekla su agenciji Rojters da je Makron imao izbor – da prihvati da mu ruske vlasti urade pi-si-ar test i dobije dozvolu da se približi Putinu ili da izbegne test i pridržava se stroge distance.

Još jedan izvor iz Makronovog okruženja potvrdio je da je predsednik Francuske odbio da uradi ruski test na koronavirus.

"Vrlo dobro smo znali da to znači da nema rukovanja i da će sto biti dugačak, ali nismo mogli da prihvatimo da se dokopaju predsednikovog DNK", rekao je Rojtersu jedan od izvora.

Tvrdi da je Makron uradio francuski pi-si-ar test pre polaska i antigenski test u Rusiji, ali uz asistenciju ličnog lekara.

"Rusi su nam rekli da Putin treba da bude u strogom zdravstvenom mehuru", kaže izvor.

Niko iz Kremlja još nije komentarisao ove navode.

Tri dana nakon što su Makron i Putin održali sastanak na distanci, predsednik Rusije je ugostio kazahstanskog kolegu Kasima Žomarta Tokajeva, a dvojica lidera su se rukovala i sedela blizu jedan drugome, odvojeni samo stočićem.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво