11. februar  2022. 07.36  →  11.42 | Izvor: Tanjug

Cvijanović: Odluke PIK neće pomoći; Dodik: Pokazuju da istrajavaju na očuvanju brljotina

BANJALUKA -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da nikakva odluka Saveta za implemetnaciju mira (PIK) neće pomoći da se reši bilo koji problem u BiH, već samo unutrašnji dijalog i dogovor.

Na pitanje Srne da prokomentariše vanredno zasedanje PIK-a povodom usvajanja Nacrta zakona o VSTS-u Republike Srpske, Cvijanović je rekla da bi im pametnije bilo da su podstakli na unutrašnji dijalog i pomogli da se dođe do rešenja koje će relaksirati odnose i biti po volji svih, nego što smišljaju, prema njenim rečima, "kako će ponovo na ovaj ili onaj način delovati umjesto domaćih institucija".

"Podstaknite Bošnjake da pričaju sa svojim sunarodnicima Srbima i Hrvatima i konačno urede zajedničku državu zajedničkim snagama. To mi je jedina poruka i komentar", rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče sedam zakona, dva nacrta i jednu odluku, među kojima je i Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske, koji je upućen u javnu raspravu.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za primenu mira (UO PIK) pozvali su sa vanredne sednice Republiku Srpsku da odustane od ovih, kako oni smatraju, neustavnih poteza.

Oni su ocenili da je to pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države.

OEBS: Skupština RS da povuče zakone o VS i TS

Predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji zakon o uspostavljanju Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS, pozvali su na povlačenje tog zakona.

"Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče ovaj zakon i pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da zajedno rade na stvaranju uslova neophodnih za konstruktivan politički dijalog i za dobrobit svih građana širom zemlje”, ocenjeno je u zajedničkom saopštenju predsedavajućeg OEBS-a Zbignjeva Raua i generalnog sekretara te organizacije Helge Šmit koje je dostavljeno Tanjugu.

U saopštenju se ocenjuje da je “jednostrano povlačenje iz institucija na državnom nivou protivno Ustavu Bosne i Hercegovine” i da se time “podriva celokupna bezbednost i stabilnost BiH”.

“Visoko sudsko i tužilačko veće Bosne i Hercegovine je osnovna mera zaštite u održavanju vladavine prava u zemlji. Uspostavljanje paralelne strukture na entitetskom nivou ugrozilo bi dosadašnja dostignuća u reformi vladavine prava u zemlji i ugrozilo bi dalji napredak u ovoj oblasti”, ocenjeno je saopštenju OEBS.

Ta organizacija je ponovo potvrdila svoju posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrednostima, ocenjujući da bi povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH bilo suprotno tom sporazumu.

Dodik: PIK pokazuje da istrajava na očuvanju brljotina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da reakcija, kako kaže, samoorganizovanog antidejtonskog tela, koje se zove Savet za provođenje mira, pokazuje da oni istrajavaju na očuvanju brljotina i nereda koji su visoki predstvanici godinama proizvodili po BiH i da njima nije stalo do očuvanja Ustava BiH na koji se pozivaju.

"Ovo šta rade i saopštavaju je čista propaganda jer znaju da su aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom i imaju problem sa tom činjenicom", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ostaje privržena poštovanju Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i daće aktivan doprinos evropskim integrtacijama BiH.

Tagovi
Broj komentara: 1

Abe  11. 02. 2022. | 08:16
Savet za implementaciju mira (PIK) je obična neformalna grupa ni od koga ni za šta ovlaštena pa sama sebi uporno pokušava dati na sopstvenoj važnosti. Sve odluke PIK-a su samo puste želje i treba ih ignorisati je njihove odluke nisu dobronamerne.