Beograđani se žalili da su ulice toliko prljave da ih je sramota da primaju goste 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Mali Žurnal“ 11. februara 1912. piše o žalbama stanovništva na prljave beogradske ulice.

Kako navodi Mali Žurnal, čitaoci su se žalili da su ulice u kojima žive toliko prljave da ih je sramota da primaju prijatelje iz drugih krajeva grada ili pak prijatelje koji žive u unutrašnjosti u goste.

List piše da u masi pristiglih žalbi ima desetak onih koji se žale da na ulicama nailaze na crknute mačke koje su svoj grob tu našle još od prvih mrazeva i dodaje da beogradska opština mora bolje da vodi računa o čistoći na ulicama.

– Ako su crknute mačke ostavljene na ulivcama kao poklon stanovnicima tih ulica, beogradska opština može da ih zadrži za svoju upravu. Zahtevamo da se ulice Beograda drže čistim i bez crknutih mačaka, navodi Mali Žurnal.

Beograđani se žalili da su ulice toliko prljave da ih je sramota da primaju goste 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari