KAMION PREGAZIO DEMONSTRANTA U SUDANU: Vojna hunta suzavcem rasteruje okupljene na protestu protiv vojne represije!
Foto: Profimedia / AFP

ne odustaju

KAMION PREGAZIO DEMONSTRANTA U SUDANU: Vojna hunta suzavcem rasteruje okupljene na protestu protiv vojne represije!

Planeta -

Hiljade ljudi protestovalo je danas širom Sudana protiv vojne vlasti, u Kartumu su nosili fotografije 79 demonstranata koji su ubijeni u represiji vojnih snaga nakon državnog udara generala Abdela Fataha al-Burhana.

Snage bezbednosti ispalile su suzavac kako bi sprečili demonstrante da se približe predsedničkoj palati, gde sedi šef vojske general Burhan.

Protivnici vojnih vlasti skandirali su "ne veruj vojsci, izdaće te". Današnji protesti su priprema za masovne proteste u ponedeljak, rekla je aktivistkinja Roa Bašir.

Jednog demonstranta je pregazio kamion koji je probio barikade koje su postavili demonstranti na severu zemmlje, saopštili su prodemokratski lekari. Oni su za smrt su okrivili vlasti, koje su, kako su naveli, pustili vozilo da prođe.

Međunarodna zajednica je ponovo uputila protest u sredu zbog vraćanja u pritvor portparola vlade koji je smenjen tokom puča. Halida Omera Jusifa uhapsili su policajci u sedištu jedne opozicione stranke.

Vojne vlasti su od izbijanja puča u oktobru uhapsile stotine političara, novinara, aktivista, demonstranata, čak i slučajnih prolaznika.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track