Dostupni linkovi

Protest protiv nasilja u Novom Sadu zbog ubistva uličnog svirača


Građani odaju poštu ubijenom uličnom sviraču Kristijanu Kostiću Blekiju u Novom Sadu
Građani odaju poštu ubijenom uličnom sviraču Kristijanu Kostiću Blekiju u Novom Sadu

Protest protiv nasilja održan je 10. februara u Novom Sadu nakon smrti uličnog svirača Kristijana Kostića.

Okupljeni su se paljenjem sveća na Trgu Slobode oprostili od šezdesetjednogodišnjeg Kostića, bluz muzičara i beskućnika zvanog Bleki, koji je pre dva dana pretučen na smrt u centru grada.

„Bio je jedan od najboljih ljudi u ovom gradu. Izgubili smo čoveka sa velikim srcem“, rekli su neki od učesnika.

U čast ubijenog Kristijana Kostića njegovi prijatelji na protestu su održali memorijalni koncert.

„Svirkom na ulicama Novosađanima je ulepšavao svaki dan. Strašno je što je morao da ode na ovaj način. Nećemo ga zaboraviti“, rekao Strahinja Jajić, jedan od muzičara na komemoraciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je 9. februara da je kao osumnjičenog za prebijanje Kristijana Kostića Blekija uhapsila 21-godišnjaka iz Žablja.

„Sumnja se da je u Kosovskoj ulici rukama i nogama tukao Novosađanina koji je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru Vojvodine“, naveo je MUP.

Saopšteno je da je osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 sati i da će uz krivičnu prijavu biti priveden višem javnom tužiocu u Novom Sadu.

Nakon protesta u Novom Sadu, za 20. februar u novosadskom Kulturnom centru LAB najavljen je memorijalni koncert u čast Kristijana Kostića.

Građani Novog Sada pokrenuli su i internet peticiju za postavljanje spomen klupe Kristijanu Kostiću.

„Novi Sad je izgubio dobri duh ovog grada. Preminuo je na način koji nije dostojan tako retko dobrog i poštenog čoveka, koji nije dostojan takvog gospodina“, stoji u obrazloženju.

Kristijan Kostić Bleki imao je video kanal na kom je objavljena obrada pesme "Neko kao ti" Vojvođanskog bluz benda.

Nakon smrti Kristijana Kostića građani su u podzemnom prolazu u centru Novog Sada, gde je najčešće svirao, zapalili sveće, položili cveće i ostavili njegove fotografije.

XS
SM
MD
LG