TRAMP TVRDI DA JE I DALJE U KONTAKTU SA KIM DŽONG-UNOM? Autorka nove knjige tvrdi i da su dokumenta završavala u toaletu Bele kuće
Foto: EpA / KCNA

bivši predsednik sad

TRAMP TVRDI DA JE I DALJE U KONTAKTU SA KIM DŽONG-UNOM? Autorka nove knjige tvrdi i da su dokumenta završavala u toaletu Bele kuće

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je saradnicima da ostaje u kontaktu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, navodi autorka nove knjige.

Novinarka Megi Haberman rekla je da je Kim jedini strani lider sa kojim je Tramp rekao da je ostao u kontaktu.

Ali, dodala je, tvrdnje se ne mogu proveriti i možda nisu tačne.

Godine 2018. odjeknula je Trampova izjava da su se on i Kim „zaljubili“ nakon što su razmenili pisma. Ali, nisu uspeli da sklope sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Komunikacija između bivšeg američkog predsednika i Kima Džong-una bila bi veoma neobična, s obzirom na međunarodnu izolaciju Severne Koreje zbog njenog nuklearnog i raketnog programa.

"Kao što znamo, Tramp je bio 'fiksiran' na ovaj odnos“, rekla je Haberman, novinarka Njujork tajmsa, za CNN. Otkriće je u njenoj novoj knjizi o Trampu, Čovek od poverenja.

Donald Tramp, Kim Džong-un
foto: EpA / KCNA

"Ono što on kaže i ono što se zapravo dešava nije uvek usklađeno, ali je govorio ljudima da je održavao neku vrstu prepiske ili diskusije sa Kim Džong-unom", rekla je ona.

Tramp je održao dva samita sa Kimom u cilju obuzdavanja nuklearnog programa Severne Koreje koji nije uspeo da dovede do sporazuma. Zemlja je nastavila da sprovodi testove balističkih projektila, kršeći rezolucije UN.

Prepiske sa Kimom bile su među dokumentima u 15 kutija papira koje je prošlog meseca preuzeo od Trampa Nacionalni arhiv, vladina agencija koja upravlja čuvanjem predsedničke evidencije.

Dokumenti su trebali da budu predati agenciji kada je Tramp napustio Belu kuću, ali su umesto toga odneseni u njegovu rezidenciju na Floridi.

Nacionalni arhiv zatražio je od Ministarstva pravde da ispita Trampovo postupanje sa zapisima Bele kuće, navodi Vašington post. Portparol ministarstva pravde nije ovo komentarisao.

Odvojeno, komisija u Predstavničkom domu saopštila je da je otvorila istragu.

U intervjuu za CNN, Haberman je takođe rekla da je osoblje Bele kuće povremeno pronalazilo "dokumente koji začepljuju Trampov toalet u Beloj kući" tokom njegovog predsedništva.

Osoblje bi, kako je rekla, tada pronašlo "zgužvani mokri štampani papir... ili beleške ili neki drugi komad papira za koji veruju da je bacio u toalet".

Tramp je tu tvrdnju demantovao kao „kategorički neistinitu“.

Kurir.rs / BBC, Foto: EPA / KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track