Zdravlje, nauka i HIV: Preminuo Lik Montanje, naučnik koji je otkrio virus

FranceSoir, lokalni sajt, objavio je da je Montanje preminuo u utorak u mestu Nei sir Sen, "okružen njegovom decom".

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 10.02.2022.

21:16

Zdravlje, nauka i HIV: Preminuo Lik Montanje, naučnik koji je otkrio virus
Getty Images

Lik Montanje, francuski virusolog i jedan od naučnika koji je otkrio HIV virus, preminuo je u 89. godini.

On je 2008. bio jedan od dobitnika Nobelove nagrade jer je učestvovao u izolovanju virusa koji izaziva Sidu.

Bio je poznat i priznat u naučnoj zajednici širom sveta, ali se u poslednjih nekoliko godina našao na meti kritika javnosti zbog nenaučnih tvrdnji o autizmu i kovidu-19.

FranceSoir, lokalni sajt, objavio je da je Montanje preminuo u utorak u mestu Nei sir Sen, "okružen njegovom decom".

Virusolog je početkom osamdesetih godina 20. veka počeo da ispituje HIV virus, dok je bio zaposlen u Institutu Paster.

Montanje i njegov tim saradnika i saradnica - među njima i Fransoaz Bare-Sinusi koja je kasnije zajedno sa virusologom osvojila Nobelovu nagradu - ispitivao je uzorke tkiva pacijenata koji su imala nove, misteriozne sindrome.

Uspeli su da izoluju HIV u limfnom čvoru pacijenta koji je imao Sidu i 1983. su objavili vest o otkriću u časopisu Science 1983.

U istom izdanju tog časopisa, američki naučnik Robert Galo je objavio slične nalaze, kasnije zaključivši da virus izaziva Sidu.

Tvrdnje o tome kome idu zasluge da je prvi identifikovao HIV virus godinama su bile uzrok burnih rasprava u naučnim krugovima.

Galo je 1991. priznao da je virus koji je pronašao stigao iz Instituta Paster godinu dana ranije, a on i Montanje su 2002. zajednički saopštili da je francuski tim prvi otkrio HIV, ali da je Galo bio taj koji je pre svih predstavio ulogu virusa kao uzroka Side.

Ipak, kada su Montanje i Bare-Sinusi dobili Nobelovu nagradu 2008, zajedno sa Haraldom cur Hauzenom koji priznanje dobio zbog otkrića borbi protiv raka grlića materice, komitet u obrazloženju uopšte nije pomenuo Gala.

Montanje se kasnije suočio sa brojnim kritikama zbog niza naučno neutemeljenih tvrdnji o uzrocima autizma, a kasnije i o poreklu kovida-19.

Rođen je 1932. u gradu Šabri u središnjoj Francuskoj.

Godine 1955. je počeo da radi na Naučnom fakultetu u Parizu.

Prešao je u Institut Paster 1972, a posle rada na otkrivanju HIV virusa, počeo je da radi na Kvins Koledžu u Njujorku od 1997.
BBC
BBC
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: