NE POSTOJE DOPING TABLETE ZA ONU GENIJALNOST! Brutalna poruka iz Moskve zbog zlatne 15-godišnje devojčice!
Foto: Profimedia

veliki skandal

NE POSTOJE DOPING TABLETE ZA ONU GENIJALNOST! Brutalna poruka iz Moskve zbog zlatne 15-godišnje devojčice!

Ostali sportovi -

Umesto o rezultatima na Zimskim igrama u Pekingu, više se priča o mogućem dopingovanju mlade klizačice Kamile Valujeve iz Rusije

Veliki skandal potresa Zimske olimpijske igre u Pekingu, a u centru je mlada Ruskinja Kamila Valijeva. Devojčica od 15 godina spektakularnim izvođenjem najtežih elemenata pobedila je u umetničkom klizanju, međutim dodela medalja je otkazan zbog sumnje da je bila dopingovana.

Kamila Valijeva
foto: Profimedia

Međunarodni olimpijski komitet se još nije zvanično oglasio, a u Ruskom olimpijskom komitetu su besni, jer smatraju da im se pakuje nova afera, pošto su na ZOI došli bez zvaničnih znamenja države jer su sankcionisani zbog ranijeg dopinga svojih sportista.

Ruski mediji pišu da je priča o navodnom dopingovanju Valijeve smišljena, kako bi u javnosti izazvala gorčinu i gađenje. Pišu da je Kamila zasuta blatom sa svih strana i bukvalno naterana da prekine karijeru.

- Ugled se stiče godinama, a gubi u trenu. Znamo da naša zlatna devojka nije kriva i da zaslužuje zlatnu medalju. Ne postoje tablete za genijalnost i marljivost - piše ruski portal Čempionat.

Kamila Valijeva
foto: Profimedia

U organizmu Kamile Valijeve pronađeni su mikroskopski tragovi zabranjenog leka za srce pre Igara u Pekingu, a uzorak je navodno dobijen pre nego što je Ruskinja osvojila Evropsko prvenstvo prošlog meseca u Estoniji. Ona je koristila "Trimetazdin" koji je, prema agenciji za lekove Evropske unije, lek koji se koristi za lečenja angine pektoris i leči simptome vrtoglavice. Takođe, ovaj lek povećava efikasnost protoka krvi i poboljšava izdržljivost. Nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije u kategoriji "modulatori hormona i metabolizma". Od decembra nije bilo tragova tog leka u njenoj krvi.

- Jasno vam je da neću komentarisati glasine. Imamo situaciju, ali neću da komentarišem pravne detalje. Priča o doping testu je samo spekulacija - rekao je portparol MOK-a Mark Adams i nastavio:

Mark Adams
foto: Profimedia

- Potrebno je strpljenje da se dođe do konkretnog rezultata. Nadamo se razumevanju svih sportista uključenih u ovu situaciju. Neću komentarisati glasine, a informacija da se radi o slučaju dopinga je isključivo to (glasina).

Ruski sportski zvaničnici sa gnušanjem odbacuju bilo kakvu mogućnost da je Kamila Valijeva tokom takmičenja na ZOI bila dopingovana.

- Kamila nije suspendovana sa Olimpijskih igara. Čekamo na zvanično saopštenje Međunarodnog olimpijskog komiteta - izjavila je portparolka Klizačkog saveza Rusije Olga Jermolina.

Ruski mediji spekulišu o mogućoj diskvalifikaciji Valijeve, a novinar Vasilij Konov kaže:

- Moguće je dokazati da je ta supstanca stigla u organizam sportiste bez njegovog znanja. Zato, smirimo se. Ovde nema dopinga u konvencionalnom smislu. To je lek za srce koji ne utiče na sportske rezultate.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track