Vlada ograničila cenu goriva - evro dizel 179, evro premijum 171 dinar po litru

Vlada Srbije propisala je danas da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.
Vlada ograničila cenu goriva - evro dizel 179, evro premijum 171 dinar po litru
Foto: Pixabay

Kako je saopšteno nakon sednice vlade, članovi vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva jer je u prethodnom periodu zabeležen rast cena što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Cene goriva u regionu se značajno razlikuju. Dok se litra benzina eurosuper 95 u Albaniji prodaje za 1,6 evra, u Hrvatskoj je cena 1,52, Crna Gora na trećem mestu - gde se litar benzina prodaje za 1,5 evro, a Srbija je na četvrtom - litar eurosuper 95 benzina košta 1,46. Kada je reč o Bosni i Hercegovini, odnosno o Republici Srpskoj - ovde je gorivo najjeftinije, odnosno litar košta 1,25 evra.
 
Zbog cene goriva i blizine, vozači iz Srbije neretko odlaze na benzinske pumpe preko granice: da natoče više za manje para mogu u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj.
Članovi vlade doneli su danas i Zaključak o saglasnosti da ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i time omogući nesmetano, efikasno, kontinuirano i svima dostupno pružanje potrebne zdravstvene zaštite.
 
Zapošljavanje se odnosi na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 
Vlada je na sednici usvojila Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022-2026. godine kako bi se dobilo povezano, efikasno zdravstvo i unapredio kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima.
 
Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o održavanju i unapređenju Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka kojom se uspostavlja zakonodavni okvir za korišćenje Data centra od strane državne uprave i lokalne samouprave, ali i komercijalnih korisnika, dok je deo resursa dostupan naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.
 
Vlada Srbije donela je odluke o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za tri beogradska instituta - Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Institut društvenih nauka.
  • Sasa

    15.02.2022 20:40
    Cena goriva
    Kod nas u Leskovac je 183dinara taj sto treba da bude 179, i upravo su digli cenu posle ogranicenja cene nakon dva dana, i to na NIS-ovoj pumpi,...da tako je .
  • Pitanje

    11.02.2022 10:11
    Da li su se i u Hrvatsku "vratile devedesete"?
  • Ziza

    11.02.2022 09:10
    90te se vratile:
    - kante sa gorivom
    - raspali radikali i SPS
    - ubistva po ulicama
    - (hiper)inflacija cena...
    Glup narod nikad nece shvatiti kakvu vlast NE TREBA da ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.