Vesić predstavio projekat "Beograd 2030" 1Goran Vesić Foto: FoNet/ Milica Vučković

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predstavio je danas projekat „Beograd 2030“ godine, navodeći da njegovo ostvarenje ne zavisi od personalnih rešenja u gradu ili stranke na vlasti, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić istakla da Beograd donosi 42,1 odsto BDP zemlje i da ako „Beograd stane i Srbija staje“.

Brnabić je, na ceremoniji u Narodnom muzeju, podsetila na 2014. godinu kada je Srbiji bio potreban zamajac za brži privredni rast i oporavak građevinske industrije, „u vremenu teških mera fiskalne konsolidacije“.

Tada je Beograd, a posebno projekat „Beograd na vodi“, Srbiji dao taj zamajac. Pokrenuo nas je sve u Srbiji, da budućnost može da bude mnogo drugačija od onoga kako su nam tada izgledale ekonomija i perspektivan zemlje, kada smo imali najniže plate na zapadnom Balkanu, podsetila je Brnabić.

Beograd i projekat Beograd na vodi dali su vreme nama u Srbiji da dovedemo investitore, rekla je Brnabić i naglasila da je ranije postojala krilatica „Srbija radi, Beograd se gradi“.

Ocenila je da se danas i Srbija gradi i kao što su svi ostali ponosni na glavni grad, sada i Beograd može biti ponosan na druge.

Vesić je predstavio strategiju „Beograd 2030“ kao desetogodišnju viziju razvoja glavnog grada, koja kroz devet poglavlja obuhvata najvažnije teme – konkurentna ekonomija, društvena odgovornost i jednakost, urbana infrastruktura, demografski rast i razvoj Beograda, investicioni ambijent, socijalna infrastruktura, kreativna prestonica Balkana, urbani komfor i mobilnost i održivo okruženje.

Prema njegovim rečima, Beograd 2030. godine razlikovaće se od današnjeg po tome što će imati dve linije metroa, biće završen linijski park, kao i pet fabrika za preradu otpadnih voda.

Vesić najavljuje da će glavni grad imati sedam novih mostova, dva nova tunela – od Karađorđeve ulice do Pančevačkog mosta i Topčiderski, a sva vozila u sistemu javnog prevoza biće ekološka, bez korišćenja fosilnih goriva.

Biće završena beogradska železnička stanica, sređeno 100 novih parkova i napravljeno 150 kilometara novih biciklističkih staza, izgrađeno 40 novih vrtića, rekao je Vesić, koji najavljuje i da će 2030. godine prosečna plata u Beogradu biti 200.000 dinara.

Biće završen industrijski park u Borči, Terazijska terasa, centar kreativne industrije „Ložionica“, kao i Muzej Nikole Tesle u Staroj električnoj centrali, dodao je Vesić.

Ovaj projekat ne zavisi od političkih stranaa i personalnih rešenja, jer dobar, uređen, moderan i evropski grad je u interesu svih Beograđana, bez obzira za koju stranku glasaju, rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari