NAPAD NA AERODROM: Saudijska vojska presrela dron jemenskih pobunjenika, geleri povredili 12 civila
Foto: AFP / AFP / Profimedia

huti preuzeli odgovornost

NAPAD NA AERODROM: Saudijska vojska presrela dron jemenskih pobunjenika, geleri povredili 12 civila

Planeta -

Dvanaest ljudi je povređeno kada je saudijska vojska oborila bespilotnu letelicu jemenskih pobunjenika iznad aerodroma blizu granice.

Vojska je presrela dron iznad međunarodnog aerodroma Abha, koji je ranije bio meta sličnih napada huti pobunjenika i uništila ga. Dvanaest civila povredili su geleri.

Huti su preuzeli odgovornost za napad, navevši da su gađali aerodrom "koji se koristi za vojnu akciju protiv Jemena" i upozoravajući građane da se "klone" takvih lokacija.

Pobunjenici koje podržava Iran i koji se bore protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom od 2015. godine, često izvode napade dronovima na saudijske ciljeve, uključujući aerodrome i naftna postrojenja.

Poslednjih meseci, targetirali su mete u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon što su pretrpeli niz poraza na bojnom polju od strane provladinih snaga koje su obučavale UAE.

"Saudijske odbrambene snage uništile su dron koji je lansiran ka međunarodnom aerodromu Abha“, objavila je državna saudijska novinska agencija. "Preduzećemo čvrste operativne akcije da odgovorimo na pretnju civilnim aerodromima i putnicima“, dodaje se u objavi SPA.

SPA je prvobitno izvestila da su četiri osobe - putnici i zemaljsko osoblje - povređene da bi kasnije naveli da je "12 civila različitih nacionalnosti“ povređeno kada je dron presretnut i uništen.

Među njima su bili državljani Bangladeša, Indije, Nepala, Filipina i Šri Lanke, kao i dva Saudijaca.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja