Dostupni linkovi

Stoltenberg i Johnson upozorili da je opasan trenutak za bezbednost Evrope


Stoltenberg i Johnson na konferenciji za medije u sedištu NATO-a, 10. februar 2022.
Stoltenberg i Johnson na konferenciji za medije u sedištu NATO-a, 10. februar 2022.

Generalni seketar NATO Jens Stoltenberg i britanski šef diplomatije Boris Johnson (Boris Džonson) upozorili su da je jačanje ruske vojske "opasan trenutak" za Evropu.

"Broj ruskih snaga raste. Vreme upozorenja za mogući napad se smanjuje", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon susreta sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom (Džonson).

On je kazao da je "NATO spreman na najgore". Naveo je da je poslao pismo ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, pozivajući ga da se ponovo sastanu u okviru Saveta NATO-Rusija, kako bi se pronašlo političko rešenje za krizu.

Generalni sekretar Alijanse je naveo da NATO prati raspoređivanje trupa u Belorusiji, koje je, prema njegovim rečima "najveće od Hladnog rata".

Rusija i Belorusija počele su u četvrtak desetodnevne zajedničke vojne vežbe, u trenutku dok raste zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga na granicama Ukrajine.

SAD su ove vežbe nazvale "eskalirajućom" akcijom u tenzijama oko Ukrajine.

Rusija je u blizini ukrajinske granice koncentrisala više od 100.000 vojnika i počela vojne vežbe u regionu, ali negira da planira invaziju.

Od Zapada i NATO-a Rusija traži sigurnosne garancije, uključujući obećanje da neće biti raspoređivanja projektila u blizini ruske granice. Zvanična Moskva traži da se zabrani Ukrajini da se ikada pridruži NATO-u i da se Alijansa ne širi na istok. Ruske zahteve Zapad i NATO odbijaju.

Neke zapadne zemlje, uključujući SAD, upozorile su da bi ruski napad mogao doći u bilo kom trenutku.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je nakon susreta sa Stoltenbergom ocenio da je stvaranje zajedničke bezbednosti osnivanjem Alijanse bila uspeh neviđen do tog trenutka u istoriji.

"NATO se složio da svaka zemlja treba da bude slobodna da teži bezbednosnim savezima koje ona izabere. Moramo se odupreti i moramo se suprotstaviti povratku u vreme u kojem o sudbinama nacija odlučuje šačica velikih sila", poručio je britanski premijer.

Džonson je ocenio da je opasan trenutak "u bezbednosnoj krizi sa kojim se Evropa suočava poslednjih dekada". On je poručio da se sada radi o pravilima za zaštitu svake nacije – bilo velike ili male.

Inače britanska ministarka spoljnih poslov Liz Truss (tras)se nalazi u ruskoj prestonici gde će se sastati sa Sergejom Lavrovom. Uoči susreta je ona poručila da "Rusija ne treba da sumnja u snagu našeg odgovora".

XS
SM
MD
LG