POZNATO NA KOJU JE ZABRANJENU SUPSTANCU PALO 15-GODIŠNJE ČUDO OD DETETA: Devojčica koja je izvela NEMOGUĆE u centru SKANDALA!
Foto: EPA/FAZRY ISMAIL, Profimedia

PEKING 2022

POZNATO NA KOJU JE ZABRANJENU SUPSTANCU PALO 15-GODIŠNJE ČUDO OD DETETA: Devojčica koja je izvela NEMOGUĆE u centru SKANDALA!

Ostali sportovi -

Ruska klizačica Kamila Valieva (15) dobila je pozitivan rezultat doping testa, a poznato je i na koju je supastancu "pala".

Valieva je bila pozitivna na zabranjeni lek za srce pre Igara u Pekingu, a uzorak je navodno dobijen pre nego što je Valieva osvojila Evropsko prvenstvo prošlog meseca u Estoniji.

Ona je koristila "Trimetazdin" koji je, prema agenciji za lekove Evropske unije, lek koji se koristi za lečenja angine pektoris i leči simptome vrtoglavice. Takođe, ovaj lek povećava efikasnost protoka krvi i poboljšava izdržljivost.

Nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije u kategoriji "modulatori hormona i metabolizma".

Kamila Valieva
foto: Profimedia

KO ĆE REŠAVATI OVAJ SLUČAJ?

Program testiranja sportista za Olimpijske igre vodi Međunarodna agencija za testiranje, sa sedištem u matičnom gradu MOK-a, Lozani, u Švajcarskoj.

Tipične olimpijske slučajeve dopinga obrađuje i objavljuje UIO, koja privremeno izriče suspenziju i povlači sportistu sa takmičenja.

Sportisti i njihovi timovi mogu osporiti te odluke na Sudu za sportsku arbitražu koji se nalazi u Pekingu za rešavanje hitnih slučajeva. Postoji sudijsko veće koje je specijalizovano za slučajeve dopinga.

Osim Olimpijskih igara, upravljačko telo sportiste - u ovom slučaju, Međunarodna klizačka unija (ISU) - pokreće disciplinski postupak koji obično vodi ka diskvalifikaciji.

Slučajev Valieve može da se zakomplikuje, kako je saopšteno, ako je uzorak uzet pre početka zvaničnog olimpijskog perioda na događaju ISU.

doping
foto: Profimedia

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, nigerijski sprinter Blesing Okagbare povučen je iz daljeg takmičenja uoči polufinala na 100 metara kada je test pre Igara bio pozitivan. Njemu je suspenziju izrekla Atletska jedinica za integritet atletike.

Slučaj Valieve takođe bi trebalo da uključi Međunarodni olimpijski komitet jer su se ona i tim ROK već takmičili i osvojili zlato u ekipnom klizanju.

Rusija
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

KAMILU ŠTITE GODINE

Valievoj u ovom komplikovan slučaju zaštitu mogu da pruže - njene godine. Svetski antidoping kodeks klasifikuje maloletnike kao "osobe koje nisu navršile osamnaest godina života".

Dok je javno obelodanjivanje slučajeva obavezno za odrasle sportiste, za maloletnike je upitno zbog njihove identifikacije i "treba da bude srazmerno činjenicama i okolnostima slučaja".

Okolnosti slučaja Valieve takođe treba da se usredsrede na savete i odluke zvaničnika i trenera njenog tima, koji se inače "staraju o njoj".

Kamila Valijeva
foto: Profimedia

(Kurir sport/AP)

Bonus video:

03:43

Uživajmo zajedno u ZOI-u u Pekingu: Svetle tačke na svečanom otvaranju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track