10. februar  2022. 06.19  →  23.20 | Izvor: Tanjug, B92

Srbija posle velike drame pobedila Koreju - košarkašice zakoračile ka Mundobasketu

BEOGRAD -

Košarkašice Srbije pobedile su večeras Koreju 65:62 u hali sportova "Ranko Žeravica" u prvom meču kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Australiji.

Najefikasnija u pobedničkom timu bila je Jovana Nogić sa 13 poena, Ivon Andreson ubacila je takođe 13 uz osam skokova i sedam asistencija, Dragana Stanković je ostvarila dabl-dabl učinka sa 10 poena i 10 skoko, a osam poena ubacila je Aleksandra Crvendakić.

Kod Korejki istakla se se Danbi Kim sa 16 koševa.

Bolji start imala je Koreja, Srbija se dosta mučila sa pronalaženjem ritma. Grešile su izabranice Marine Maljković u odbrani, a pa su Korejke na kraju prvih 10 minuta imale prednost 15:13.

Nastavak je doneo buđenje evropskih šampionki, koje su čvrstom igrom u odbrani i velikom serijom od 11:0 potpuno vratile u meč. Do kraja poluvremena protivnice su uspele da priprete, ali je Srbija, zahvaljujući boljoj skok igri, u drugih 20 minuta ušla sa prednošću od pet poena (35:30).

Srbija i Koreja u trećoj deonicu vodile su veliku borbu, a u finišu je ekipa Marine Maljković uspela da se odlepi na plus 13, zahvaljujući poenima Crvendakić, Nogić i Topuzović.

Rival je do isteka četvrtine uspeo da smanji zaostatak pa su košarkašice Srbije u odlučujući deo ušle rezultatom 54:46.

Neizvesno je bilo u poslednjih 10 minuta, Koreja se nije predavala i oscilacije u igri Srbije iskoristila je da istopi zaostatak i priđe na samo dva poen tri minuta pre kraja, a ubrzo i povela 60:59.

Anderson je vratila prednost na stranu Srbije, Korejke sa penala ponove vratile rezultat u svoju korist, ali je Dragana Stanković imala mirnu ruku na 39 sekundi pre kraja meča kada je pogodila za 63:62.

Košarkašice Srbije odbranile su napada Korejki, ali se tokom njega Stanković povredila, da bi pobedu overila Anderson sa penala.

Srbija sledeći meč igra protiv Australije u subotu od 21 sat, a prethodno je u grupi A Australija pobedila Brazil.

Maljković: Potpuno nova priča, nov tim

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da su njene igračice u večerašnjem meču protiv Južne Koreje pokazale da vrede.

"Mnogo je teško ovo bilo za devojke i mnogo mi je drago zbog njih pre svega. Vidite koliko su srećne bile nakon ove pobede. Mnogo im znači. Ovo je skroz nov tim, potpuno nova priča koja se otvara i to je mnogo teško i mnogo većim zemljama, ali su pokazale da zaista vrede",rekla je Maljković za Sport klub posle utakmice.

"Nadamo se da će i one moći da napišu neku lepu priču kao i generacija pre njih",dodala je ona.

"Posebno smo srećni što smo za tri-četiri dana treninga uspeli da pobedimo jednu ovako nezgodnu ekipu. Vidi se da nam nedostaje zajedničko vreme, zajednički treninzi što je potpuno normalno, pa će nam i taj jedan slobodan dobro doći da vidimo šta dalje i da pokušamo da nastavimo u istom ritmu i protiv Australije i Brazila",rekla je Maljković.

U samom finišu utakmice povredila se Dragana Stanković.

"Očigledno je udarac bio jak, ne znamo ništa dok je lekari ne pregledaju",rekla je selektorka Srbije.

Ona je, na kraju, posebno istakla dobru atmosferu u novobeogradskoj hali.

"Svi mi smo u inostranstvu, nažalost. Volela bih da je mnogo više nas u Srbiji, da radimo u svojoj zemlji. Nadam se da će i taj dan doći... Kada vidimo publiku, sve nam to prija. Neverovatan je osećaj, posebno meni koja pamtim one periode Partizana i velikih utakmica ovde pre desetak godina. Puna Hala sportova je prelep osećaj",zaključila je Maljković.

Tagovi