Iz nedeljnika NM

0

Protest kamiondžija protiv kovid-mera: Vanredno stanje u Otavi

Autor: NM

Izvor: Novi magazin

Protest kamiondžija protiv kovid-mera: Vanredno stanje u Otavi

Izvor: AP

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da protesti kamiondžija koji su paralisali glavni grad Otavu “moraju da budu obustavljeni”. On je naglasio da su Kanađani “šokirani i iskreno zgroženi” zbog ponašanja pojedinih demonstranata koje je, kako se navodi, uključivalo vandalizam i uvrede po rasnoj osnovi.

 

Vozači kamiona su počeli proteste zbog pravila o vakcinaciji protiv kovida-19 u Kanadi. Njihova vozila su blokirala Otavu, a gradonačelnik Džim Votson je u nedelju proglasio vanredno stanje u gradu. Hiljade demonstranata ponovo je došlo u Otavu proteklog vikenda i pridružilo se grupi od oko stotinak njih koji su tu ostali od prošlog vikenda i blokirali centar grada vozilima i šatorima.

Stanovnici glavnog grada su ogorčeni zbog stalnog trubljenja, remećenja saobraćaja i uznemiravanja. Iako su protesti uglavnom bili mirni, policija Otave je saopštila da je zabrinuta zbog ekstremističke retorike koja je potekla od pripadnika ekstremno desničarskih grupacija koji su prisustvovali demonstracijama.

Votson je rekao da je grad “potpuno van kontrole” i da su demonstranti brojniji nego policija. On je dodao da protesti predstavljaju pretnju bezbednosti stanovnika grada, preneo je BBC.

“Jasno je da njih ima više i da gubimo ovu bitku. Ovo mora da se preokrene, moramo da vratimo nazad svoj grad”, rekao je gradonačelnik, ne navodeći koje konkretne mere bi mogao da uvede.

Prema navodima policije, nekoliko ljudi je uhapšeno i nekoliko vozila zaplenjeno.

Takozvani “Konvoj slobode” počeo je kao pokret protiv uvedene obaveze da kamiondžije moraju da budu vakcinisane protiv kovida. U izjavi za kanadski radio DFRA, prenela je Beta, Votson je rekao da se demonstranti ponašaju sve neosetljivije, da stalno trube, prave vatromet i pretvaraju protest u žurku.

Ima i navoda da je među okupljenima bilo i nacističkih simbola. Policija Otave je saopštila da je povedena istraga zbog više od 60 incidenata, uključujući navode o krađi, zločinima iz mržnje i nanošenju štete imovini.

Votson je tražio od federalne vlade da pošalje dodatnih 1.800 policajaca i posrednika koji bi razgovarao sa učesnicima protesta da “bi se okončala ova opsada”.

Trudo je obećao da će poslati sve što je gradu potrebno, ali nije precizirao šta bi to moglo da bude. Prošle nedelje je odbio razmeštanje pripadnika vojske u gradu i rekao da se u vezi s takvom inicijativom mora postupati “veoma, veoma oprezno”.

“Konvoj slobode” koji je počeo 9. januara na zapadu zemlje kao izraz protesta protiv novog pravila prema kojem kamiondžije moraju da se vakcinišu protiv kovida-19 da bi mogli da pređu granicu SAD i Kanade, prerasli su u bunt protiv niza restrikcija uvedenih zbog pandemije kovida 19 i Trudove vlade generalno.

Demonstracije su se raširile na još nekoliko kanadskih gradova, uključujući Toronto i Vankuver. U Torontu policija je prekinula mnogo manji protest tako što je postavila blokade na putevima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR