KONJ NAJBOLJEG SRPSKOG DŽOKEJA ČETVRTI U PARIZU: Za Perovića jahao čuveni kolega iz Italije Demuro, pobednik "Trijumfalne kapije"
Foto: Profimedia

KONJIČKI SPORT

KONJ NAJBOLJEG SRPSKOG DŽOKEJA ČETVRTI U PARIZU: Za Perovića jahao čuveni kolega iz Italije Demuro, pobednik "Trijumfalne kapije"

Ostali sportovi -

Šest godina star kastrat Vilans Vej (kvota 22 na PMU totalizatoru), čiji je vlasnik naš najbolji džokej svih vremena i sportska zvezda u Južnoj Koreji Đorđe Perović (40), zauzeo je četvrto mesto na galopskoj trci na pesku na čuvenom hipodromu kod Pariza "Šantiji"

Na hipodromu "Šantiji" se trči Francuski derbi, a ujedno je i jedan od najvećih trening centara. Trka je bila na 1600 metara za ukupni nagradni fond od 21.000 evra.

Kristijan Demuro
foto: Profimedia

U sedlu Vilans Veja, bio je čuveni italijanski džokej Kristijan Demuro, pobednik na najprestižnijoj trci na svetu, pariskoj "Trijumfalnoj kapiji", dva puta se radovao u francuskom i čak pet puta u italijanskom derbiju. Konj je u treningu u Parizu kod Italijana Đanluke Bjetolinija, a zanimljivo je da je oko pola godine bio u treningu i na Beogradskom hipodromu, gde je o njemu brigu vodio Miroslav Kolar, za koga džokej Miloš Milojević Struja kaže da je u Beograd doneo "evropske standarde".

Demuro je odlično jahao Vilans Veja, koji je konj-sprinter, pa je malo posustao u finišu i "za glavu" izgubio treće mesto. Na kraju je morao da se zadovolji sa odličnom četvrtom pozicijom, koja je donela nešto više od 2.000 evra, taman za pokrivanje troškova veoma skupih mesečnih pansiona na brojnim hipodromima u glavnom gradu Francuske. Pobedio je prvi favorit, takođe šestogodi kastrat Its Ol Drim, koga je jahao izvanredni francuski džokej Maksim Gijon.

- Zadovoljni smo trčanjem Vilans Veja i četvrto mesto je dobar rezultat - kratko je rekao za Kurir Miroslav Kolar.

Piza
foto: Facebook

Inače, Perović i Kolar su bili nedavno u inostranstvu, ali ne u Francuskoj nego u Pizi, gde je naš najbolji džokej rodom iz Kragujevca nekada bio stacioniran. Sa njima su bili i vlasnik galopera iz Beograda Milan Nikolić, kao i bivši jahač iz Zemuna Zoran Jakovljević Jakac.

Zanimljivo je da je u ovoj trci sa ukupno 15 konja, bio i čak 13 godina star kastrat iz Nemačke, Klaud iz ergele Vahervasen, što je prava retkost.

- Neki galoperi mogu baš dugo da traju, a jedan od konja čiji sam bio vlasnik, Galjardo, sa 13 godina je pobedio na jednoj manjoj trci u Francuskoj, tako da to i nije iznenađenje - kaže Aleksandar Pavlović, po mnogima jedan od najvećih menadžera za trke koji je ikada radio na Beogradskom hipodromu.

Kod poznatog italijanskog trenera Đanluke Bjetolinija na hipodromu "Mezon Lafit" kod Pariza nalaze se i dva konja, derbista Elijano i zekan Gideon Grej, čiji je vlasnik dugogodišnji konjar sa Čukarice Slobodan Tešić.

Najbogatiji vlasnici konja su iz Pariza - braća Alen i Žerar Verthajmer

Prema "Forbsu", najbogatiji vlasnici trkačkih konja su iz Pariza, braća jevrejskog porekla Alen i Žerar Verthajmer, čiji je otac Žak, ali i deda Pjer takođe bio vlasnik i odgajivač. Ovi milijarderi, koji imaju snažan biznis i u Njujorku, stoje iza vodećeg svetskog modnog brenda "Šanel", a poseduju i nekoliko vinograda u Francuskoj.

Verthajmer
foto: Profimedia

Galopere porodice Verthajmer trenirao je dugo u Francuskoj čuveni Alek Hed, čija je ćerka Kristina, poznatija po nadimku Kriket uspešno nastavila očev posao, a zanimljivo je i da je kratko vreme sarađivala sa Dragoljubom Markovićem, vlasnikom najveće privatne ergele na zapadnom Balkanu u Surčinu. Kristinin brat Fred Hed bio je trener Verthajmerovih konja koji su pobeđivali na Briders kupu u Americi.

Trke po snegu i zaleđenom jezeru u Sent Moricu

Bogataši još od 1907. godine uživaju u trkama konja po snegu i zaleđenom jezeru u ekskluzivnom zimskom centru Sent Moricu u Švajcarskoj. Ovogodišnje prve trke su održane 6. februara i privukle su veliku pažnju, a naredne su 13. i 20. februara, dok se dan pre trka održava tzv. porodični dan.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track