Apelacija ukinula presudu i naložila novo suđenje po tužbi Olje Bećković protiv Pinka i Hit tvita 1Olja Bećkobić Foto: Nova S

Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda po tužbi Olje Bećković protiv TV Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića zbog plagiranja „Utiska nedelje”, piše portal Cenzolovka.

 Apelacija konstatuje „da se ne može pravilno zaključiti da je emisija ’Hit tvit’ plagijat emisije ’Utisak nedelje’, već se mora ispitivati i da li se one u nečemu razlikuju”, odnosno koji su segmenti „Utiska” originalna tvorevina autorke, navodi Cenzolovka apelacija ukinula presudu i nalozila ovo sudjenje po tuzbi olje beckovic protiv pinka i hit tvita.

Goran Draganić, advokat Olje Bećković, kaže za Cenzolovku da su navodi koji su se pojavili u nekim tabloidima, da je njegova klijentkinja „izgubila na sudu”, netačni, već da je Apelacioni sud u Beogradu kao drugostepeni sud vratio predmet Višem sudu u Beogradu na ponovno suđenje.

„Nakon izvođenja dodatnih dokaza biće doneta nova presuda o tome da li su autori emisije ’Hit tvit’  povredili autorsko pravo Olje Bećković“, naveo je Draganić za Cenzolovku.

Sporni tekst objavljen je prvo na portalu Srpskog telegrafa – Republika, da bi ga preneli i drugi prorežimski tabloidi – Alo i Srbija danas. Alo je čak otišao dalje sa pogrešnim informacijama, tvrdeći da se radi o presudi umesto o rešenju o ukidanju presude, kao i da je tu presudu Apelacioni sud doneo 3. februara ove godine umesto 24. decembra 2021. godine.

Presudom Višeg suda u Beogradu od 28. juna prošle godine utvrđeno je da su vlasnik Pinka Željko Mitrović i novinari te televizije Verica Bradić i Goran Gmitrić povredili autorsko pravo Olje Bećković tako što su bez njene saglasnosti i ovlašćenja i bez navođenja njenog imena kao autora preuzeli originalnu idejnu koncepciju emisije „Utisak nedelje”, te kreirali i emitovali na Televiziji Pink emisiju pod nazivom „Hit tvit”.

Tuženi su se presudom obavezali da je objave u prvoj narednoj emisiji „Hit tvit”, i to u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, i da Olji Bećković nadoknade troškove parničnog postupka u iznosu od 108.800 dinara.

Na ovu presudu predstavnici Pinka su uložili žalbu Apelacionom sudu, koji je presudu Višeg suda krajem prošle godine ukinuo. Kako piše u rešenju suda, u koje smo imali uvid, u presudi „nema jasnih razloga u vezi svake povrede u odnosu na koju se odnosi”.

Presuda Apelacionog suda doneta je u decembru 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari