BiH

Mazalica: Zakona o VSTS-u Srpske - preduslov vladavine prava

Mazalica: Zakona o VSTS-u Srpske - preduslov vladavine prava
Foto: Arhiva/Nezavisne | Mazalica: Zakona o VSTS-u Srpske - preduslov vladavine prava

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je večeras da Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ Republike Srpske predstavlja preduslov vladavine prava i zaštite prava i interesa svih građana Srpske i BiH.

Nacrtom zakona o VSTS-u Republike Srpske predviđeno je osnivanje VSTS-a Srpske i uređuje se njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Obrazlažući u parlamentu Srpske predloženi nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, Mazalica je rekao da je Ustavom Srpske predviđeno postojanje VSTS-a Republike Srpske kojim je propisano da ovaj savjet obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije u Srpskoj.

"Nadležnosti VSTS između ostalog uključuju imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, i obuhvataju javne tužioce u Srpskoj i njihove zamjenike", rekao je Mazalica.

On je podsjetio da je prije uspostavljanja VSTV-a na nivou BiH, postojao Visoki sudski i Visoki tužilački savjet Republike Srpske.

"Visoki predstavnik u BiH donio je zakon o VSTS-u Republike Srpske koji je stupio na snagu 18. juna 2002. godine i potpuno ukinuo Visoki sudski i Visoki tužilački savjet kojeg je osnovala Republika Srpska, istovremeno je ovim zakonom osnovana potpuno nova institucija VSTS Srpske", rekao je Mazalica.

On je naveo da je ovim nametnutim zakonom potpuno oduzeto ovlaštenje Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javne tužilaca.

Mazalica je istakao da trenutno stanje u pravosudnom sistemu BiH ozbiljno narušava princip vladavine prava.

"Bitno je istaći da VSTS BiH nije preuzeo nikakve značajne aktivnosti po pitanju uspostavljanja efikasnijeg pravosudnog sistema na nivou BiH s ciljem otklanjanja pojava koje su narušile osnovne principe vladavine prava u BiH", rekao je Mazalica.

On je naveo da Republika Srpska ima nadležnosti da preduzme sve aktivnosti kako bi rad pravosuđa bio što efikasniji s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnije vladavine prava.

Mazalica je istakao da su prilikom izrade teksta zakona, između ostalog, predviđena dva podvijeća - sudija i tužilaca, unaprijeđen postupak imenovanja sudija i tužilaca, obezbijeđena odgovarajuća zastupljenost nepravosudnih odrgana u VSTS te da je spriječ sukob interesa.

"Predložen je jedan kvalitetan zakon koji u mnogome predstavlja preduslov vladavine prava, i zaštite prava i interese svih građana Republike Srpske, odnosno građana BiH", rekao je Mazalica.

On je pozvao sve narodne poslanike da se uključe u raspravu o Nacrtu zakona o VSTS-u i daju što bolja i kvalitetnija rješenja.

Potredsjednik Narodne skupštine Milan Petković zaključio je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o Nacrtu zakona o VSTS Republike Srpske, koji je prijedlog narodnih poslanika.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", kao i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije