Dostupni linkovi

Sa protesta Demokrata u Crnoj Gori zahtjev za vanredne izbore


Protestna šetnja u Podgorici, 9. februar 2022.
Protestna šetnja u Podgorici, 9. februar 2022.

Demokratska Crna Gora, jedna od članica doskorašnje vladajuće većine, zahtijeva održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, saopšteno je na protestnom skupu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Protestni skup 9. februara, pod geslom "odbrana izborne volje građana", predvodili su funkcioneri Demokratske Crne Gore, a podršku su im dali poslanici i funkcioneri prosrpskog Demokratskog fronta.

Oni su iskazali nezadovoljstvo i zbog potencijalnog formiranja manjinske Vlade, koju je predložio njihov bivši politički partner Dritan Abazović predsjednik Građanskog pokreta Ura.

Te tri partije su formirale vlast nakon izbora 2020. godine.

Skupu je prisustvovalo par hiljada građana i aktivista političkih organkzacija, koji su nosili državne zastave i trobojke, te natpise na kojima se poručivalo građanima da se odupru "krađi izborne volje".

Protest zbog smjene vlade i predsjednika parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

"Narode spremaj se za izbore. Ponuda naša je jasna, mi smo demokrate i Evropejci i nudimo evropsko rješenje. Hajde da vratimo mandat narodu i neka narod odluči šta je budućnost", rekao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, dodajući da zahtijevaju i raspisivanje izbora u više od deset gradova uključujući i Podgoricu.

Bečić je bio predjsednik parlamenta, a sa te funkcije je smijenjen 7. februara, glasovima 43 od ukupno 81 poslanika.

Bečić je ustvrdio da će potencijalna nova Vlada biti zavisna od Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, stranke koja je poražena na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine.

"DPS će činiti dvije trećine te nove parlamentarne većine, bez DPS se neće moći donijeti ni jedna odluka. Ta nova manjinska Vlada će dominantno zavisiti od volje Đukanovića i DPS-a", rekao je Bečić koji je praćen povicima negodovanja upućenim opozicionim partijama.

Bečić je oštro kritikovao predsjednika Ura Dritana Abazovića zato što namjerava da formira buduću Vladu uz podršku Đukanovićeve partije koju je optuživao za korupciju i organizovani kriminal:

"Zamislite biraće sudije i tužioce sa onima za koje su govorili da su lopovi i kriminalci. Niko neće biti procesuiran bez dozvole Mila Đukanovića", naveo je Bečić dok su okupljeni vikali "izdaja" upućujući to Dritanu Abazoviću.

Protest na koji su pozvale Demokrate, odvija se usred pokušaja Dritana Abazovića da postigne sporazum sa dijelom političkih subjekata o formiranju nove manjinske Vlade.

Protest predstavlja i reakciju na razrješenje predsjednika Demokrata Alekse Bečića sa funkcije predsjednika crnogorskog parlamenta, ali nezadovoljstvo zbog činjenice da je za Bečićevo razrješenje glasala Abazovićeva Ura zajedno sa opozicionim partijama.

Tome je prethodilo i obaranje Vlade Zdravka Krivokapića u crnogorskom parlamentu, kada su za nepovjerenje Vladi takođe glasali poslanici Ura i opoziconih stranaka.

Demokratski front zahtijeva da partije dosadašnje parlamentarne većine postignu novi dogovor o formiranju nove Vlade i oštro se protivi mogućnosti da Abazovićeva Ura postigne bilo kakav sporazum o formiranju nove Vlade sa opozicijom koju predvodi Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

XS
SM
MD
LG