Zbog nedostatka kvoruma nije izglasana rezolucija opozicije o povećanju cena struje 1Skupština Kosova Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zbog nedostatka kvoruma danas je odloženo glasanje o rezoluciji koju su predložile tri opozicione stranke u kosovskom parlamentu – Demokratska partija Kosova (DPK), Demokratski savez Kosova (DSK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK), povodom odluke Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) o povećanju cene struje.

U glasanju je učestvovalo samo 30 od 120 poslanika, koliko ih ima kosovska Skupština, a najavljeno je da će se o rezoluciji glasati na nekoj drugoj sednici parlamenta.

Predstavljajući predlog rezolucije šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri je naveo šest tačaka kojima se zahteva da se odluka RKE o povećanju cene struje odmah poništi, a da skupština Kosova pokrene inicijativu za razrešenje Borda RKE zbog neprofesionalizma.

„Vlada treba da subvencioniše cenu struje linearno za sve gradjane i privredu, vlada treba da ukine PDV na struju do kraja energetske krize, vlada treba da se obaveže na osnivanje fonda za potrošače kojima je potrebna pomoć kako to nalaže Zakon o energetici. Treba početi konsultacije o novim tarifama koje bi trebalo da budu deo dugoročne strategije energetike, izgradnje kapaciteta i stabilnosti snabdevanja“, rekao je Tahiri.

Ocenio je da je odluka o različitom pristupu kategorijama potrošača kroz subvencije „kršenje ljudskih prava i van ustavnog duha“.

„ABK, DPK, DSK predlažu skupštini Kosova usvajanje ove rezolucije. U zaoštrenoj socio-ekonomskoj situaciji kao i lančanom uticaju kriza, bilo zdravstvenih ili ekonomskih, povećanje cene električne energije je nedopustivo za većinu porodica u našoj zemlji. Štaviše, ova odluka očigledno nije analizirana i ne uzima u obzir stvarne faktore i socio-ekonomsku situaciju u zemlji“, istakao je Tahiri.

Regulatorna kancelarija za energetiku juče je usvojila nove tarife za električnu energiju za potrošače.

Ona je stupila na snagu danas i primenjivaće se do 31. marta 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari