Region

0

Višković o reakcijama Sarajeva na zakon o VSTS RS: Njihovo je da reaguju, naše je da radimo

Autor: KP

Izvor: Beta

Višković o reakcijama Sarajeva na zakon o VSTS RS: Njihovo je da reaguju, naše je da radimo

Izvor: Pixabay.com

Premijer Republike Srpske Radovan Višković (SNSD) izjavio je da je predloženi nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) RS u skladu sa ustavom i zakonom i da će se o tom dokumentu voditi javna rasprava od 90 dana.


Komentarišući reakcije političara iz Sarajeva da se tim zakonom urušava ustavni poredak i pravosudni sistem u BiH, Višković je kazao da je "njihovo da reaguju, a naše da radimo".

Narodna skupština počela je juče zasedanje na kome će se, između ostalog, po hitnom postupku razmatri usvajanje nacrta zakona o uspostavljanju entitetskog VSTS-a.

Stupanjem na snagu tog zakona na teritoriji RS prestalo bi delovanje VSTS BiH, odnosno Republika Srpska bi preuzela sa državnog nivoa nadležnost u oblasti pravosuđa, što je iz međunarodnih krugova ocenjeno kao udar na ustavni poredak BiH.

Višković je pozvao političare iz Sarajeva da razgovaraju sa političkim predstavnicima iz RS o budućnosti BiH, a pre svega, kako je naveo, novim radnim mestima i većim platama.

"Ako imaju bilo kakav problem ili bilo kakvu primedbu vezano za bilo koji zakon, pa i zakon o imovini ili VSTS ili bilo šta drugo, onda je korektno da se pozove i kaže da li može da se organizuje sastanak da vidimo šta je plan, da li može da se nađe neko rešenje, postigne dogovor. Očekujem da tako radimo", kazao je premijer RS novinarima u Derventi.

Naveo je da je pre petnaestak dana uputio pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću (SDA) da razgovaraju o mnogim pitanjima, o kojima bi dve vlade trebalo da razgovaraju.

Višković je naveo i da inicijativa srpskog člana Predsedištva BiH Milorada Dodika o uvođenju difercijalne stope za porez na dodatnu vrednost "zaslužuje pažnju dve vlade i Saveta ministara da u vremenu inflacije razmišljaju kako pomoći građanima".

 

 

Dodik: RS neće odustati od donošenja entitetskog zakona o VSTS

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih sociijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska sigurno neće odustati od formiranja entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).

"SNSD i ja ću se lično založiti da vreme primene tog zakona bude 90 dana. Za 90 dana treba da raspišemo konkurs, imenujemo novi VSTS, pripremimo sve i kad se zakon usvoji, negde u martu, biće 90 dana rok da on uspostavi svoje funkcionisanje", rekao je Dodik.

Navodeći da RS iz budžeta izdvaja sredstva za finansiranje pravosudnih institucija u tom entitetu BiH, on je zapretio svim nosiocima pravosudnih funkcija u RS da, ako ne budu poštovali odluke Republike Srpske, neće biti finansirani iz entitetskog budžeta.

Još je kazao da će zakon o VSTS RS ići će u javnu raspravu.

Komentarišući o zahteve političkih stranaka iz Sarajeva da Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) spreči donošenje tog zakona, Dodik je kazao da Šmitovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti BiH te da Republika Srpska ne priznaje njegove bilo kakve odluke.

Govoreći o primedbama opozicije da vlast namerava da osnuje VSTS RS samo da bi ponovo pod kontrolu stavila pravosuđe i sprečila procesuiranje mnogobrojnih afera, u čijem središtu su ljudi iz vlasti, Dodik je rekao da je opozicija u RS protiv svega, pa i ovog zakona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR