Brnabić sa nezadovoljnim građanima zbog cene oduzetog zemljišta radi izgradnje autoputeva 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da vlada Srbije ima nedvosmislenu nameru da svi građani, čija je imovina predmet ekproprijacije, budu adekvatno obeštećeni, saopštio je njen kabinet.

Ona je danas, na sastanku sa nezadovoljnim građanima, vlasnicima imovine koja je oduzeta zbog izgradnje autoputeva Miloš Veliki i Moravskog koridora, kao i aerodroma „Morava“ u Kraljevu rekla da je otvorena za razgovor i da nije bila upoznata sa detaljima tog problema.

„Vlada Srbije ima nedvosmislenu nameru da svi građani, čija je imovina predmet eksproprijacije, budu adekvatno obeštećeni i da nijedan vlasnik imovine ili zemljišta ne bude oštećen“, rekla je Brnabić.

Oko 300 vlasnika poljoprivredne zemlje, iz desetak čačanskih sela, duž trase autoputa Preljina-Pojate i Preljina-Požega kao i zemljišta za proširenje aerodroma „Morava“ u Lađevcima traže da im zemlja za izgradnju autoputa bude plaćena po „pravoj, realnoj“ vrednosti i tvrde da im je država ponudila mnogo nižu cenu za tu zemlju što su oni odbili i pokrenuli sudske postupke koji su u toku.

Obe strane su se, kako je navedeno u saopštenju, saglasile da je najvažnije da su uspostavili dijalog i da je „to najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja“.

Premijerka je rekla i da vlada stoji čvrsto pri stavu da će u potpunosti poštovati odluke suda koje se odnose na visinu naknade za zemljišta ili objekte koji su predmet eksproprijacije.

„Sa ovim stavom su saglasni i građani koji su prisustvovali sastanku. Vlada, kao ni grad Čačak niti bilo koja opština, ni na koji način ne može uticati na odluke suda i tok samih predmeta“, navela je Brnabić.

Dogovoreno je, kako je navedeno, da se sastanak ponovi u roku od mesec dana, kako bi se video napredak u rešavanju svih spornih pitanja, uz akcenat na poboljšanju komunikacije određenih institucija sa građanima, što se takođe odnosi i na proceduru pripreme i usvajanja prostornog plana za aerodrom „Morava“.

„Vlada Srbije još jednom uverava sve građane da će sva njihova imovina, koja može biti predmet eksproprijacije, biti otkupljena po ceni koja je determinisana u skladu sa postojećim propisima ili po ceni koju je odredio nadležni sud. Srbija će nastaviti i dalje da se infrastrukturno razvija, ali nikada na štetu građana, njihove imovine ili očuvanja životne sredine“, navedeno je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture, JP Puteva Srbije, Koridora Srbije, Aerodroma Srbije, Poreske uprave kao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa svojim timom iz gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari