Ko su ljudi koji vode srpski fudbal do izbora predsednika nacionalnog Saveza 1Zajedno na dočeku: Tončev i Bjeković foto Peđa Milosavljević /Starsport

Posle teranja nekih i dovođenja drugih kadrova poslednjih meseci, u Izvršnom odboru FSS je ostalo 13 funkcionera. Od kojih su neki tu i uprkos kršenju Statuta i Zakona o sportu.

Dok traju kadrovska previranja i pozicioniranja na svim nivoima u Fudbalskom savezu Srbije, gde se „ne zna ni ko pije ni ko plaća“, kako nam u neformalnom razgovoru reče jedan visoki zvaničnik FSS, u susret izborima čiji tajming i (predsednički) ishod niko ne sigura u ovom trenutku, Danas vam predstavlja ljude iz trenutnog saziva vrhuške naše fudbalske organizacije.

Posle teranja nekih i dovođenja drugih kadrova poslednjih meseci, u Izvršnom odboru je ostalo 13 funkcionera. Čovek sa najvišom funkcijom, najjačim imenom i najdužim stažom u svetu fudbala je zamenik predsednika Nenad Bjeković. Od aprila 2018. godine do prošlog maja obavljao je posao potpredsednika, da bi posle iznuđene martovske ostavke prvog čoveka FSS Slaviše Kokeze, i potonjeg kontraudarca vršiocu dužnosti predsedavajućeg i „pučisti“ Marku Panteliću zauzeo poziciju prvog među jednakima.

Poznatog fudbalera, trenera seniorskog sastava, sportskog direktora (u vreme predsednikovanja Ivana Ćurkovića) i savetnika predsednika Partizana za sportska pitanja (u eri svog pulena pa rivala u borbi za klupsku vlast Dragana Đurića) tokom više decenija rada na crno-beloj strani Topčiderskog brda, za zamenika je izabrao ostatak IO. Iako je član 50. tada važećeg Statuta FSS predviđao da „Zamenika predsednika FS Srbije bira Izvršni odbor, na predlog predsednika FS Srbije, a iz redova članova Skupštine FS Srbije“, a nacionalni Savez u tom trenutku nije imao nikoga na mestu glavnokomandujućeg da predloži bivšeg reprezentativca Jugoslavije.

Za takvu odluku podigao je ruku i Novica Tončev, da bi u međuvremenu poželeo da sam sedne u Kokezinu fotelju, a to mu je, uz javne prozivke ekipe oko Bjekovića za finansijske malverzacije, uzeto za zlo, pa je prema njegovom tumačenju preterano kažnjen zbog nedozvoljenog ulaska u prostoriju sa sudijama tokom meča FK Radnik, kojim gazduje njegov sin.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, potpredsednik Socijalističke partije Srbije i vlasnik građevinske firme koja je gradila stadion TSC u Bačkoj Topoli i izvodila radove u Kući fudbala u Staroj Pazovi, u članstvo fudbalske Vlade dospeo je uprkos članu 33, stav 3, Zakona o sportu. Sadržaj istog – „Članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije ne mogu biti sledeća lica – lice koje vrši javnu funkciju, kao ni lice koje vrši funkciju u organu političke stranke“ – odnosi(o) se i na sveže suspendovanog člana najvišeg tela FSS.

Dragan Simović, član IO FSS, preživeo je mnoge smene u Savezu i dugi niz godina se nalazi na najvažnijim funkcijama na Terazijama 35, gde je dospeo preko FK Spartak iz Subotice. „Golubove“ formalno vodi njegov sin, ali izvori bliski klubu kažu da se i dalje za sve pita počasni predsednik kluba, koji je privatni kapital stekao kroz biznis sa alkoholnim pićima.

U široj javnosti poznat kao dete legendarnog Miljana Miljanića, doživotnog predsednika FS Jugoslavija i osnivača Trenerske organizacije, Miloš Miljanić, već neko vreme je član IO FSS i prvi čovek Trenerske organizacije FSS, gde, inače, posao sekretara obavlja Milica Đorić, ćerka bivšeg predsednika Trenerske organizacije Milovana Đorića.

Milan Karadžić, nedavno je skinut sa vodećeg mesta u sudijskoj organizaciji i izbrisan sa liste posmatrača na utakmicama Super i Prve lige, međutim to ga (još) nije koštalo sedenja u Izvršnom odboru FSS. Za vreme njegovog predsedavanja Sudijskom organizacijom desile su se brojne utakmice čiji su ishodi dovođeni u vezu sa nameštanjem, uz mnogobrojne optužbe na račun korpumpranosti sudija, a vrhunac su bila (ne)dela Srđana Obradovića, prvog domaćeg arbitra osuđenog na zatvorsku kaznu.

Marjan Rnić je član IO FSS i dugogodišnji predsednik Komisije za Žalbe. U javnosti se povezuje sa OFK Bačka iz Bačke Palanke, čiji je klupski funkcioner dugo bio. Bije ga glas kadra počasnog predsednika FSS Tomislava Karadžića, ima iza sebe karijeru golmana, vlasnik je firme sa preko 800 zaposlenih, a ime mu se nikada nije dovodilo u vezu sa fudbalskim aferema bilo koje vrste.

Janoš Žemberi je predsednik FK TSC i član IO. Tihi čovek iz Bačke Topole ne voli puno da se eksponira u medijima, pa ga u njima nije previše bilo ni na otvaranju supermodernog stadiona na severu Vojvodine, izgrađenog uz veliki državnu pomoć Mađarske. Paralelno sa fudbalom bavi se privatnim biznisom, a 2020. godine dobio je nagradu za najuspešnijeg privrednika u Vojvodini.

Branko Stojaković, član IO FSS i dugogodišnji fudbalski radnik iz Požarevca, pravnik je po struci, a trenutno obavlja i funkciju predsednika FS Zapadna Srbija. Bio je član brojnih komsija FSS u prošlosti i zaposlen je u Javnom komunalnom preduzeću rodnog grada, odakle je prešao na direktorsku funkciju u preduzeće za gasifikaciju.

Dragomir Lazović, član IO FSS, dugogodišnji je predsednik FK Javor iz Ivanjice. Na najodgovornijem mestu nalazi se i u Udruženju klubova Super i Prve lige Srbije. Njegova firma za proizvodnju nameštaja bila je angažovana u renoviranju Kuće fudbala u Staroj Pazovi, a od javnih nastupa najviše bure je izazvala nedavna tvrdnja “Javor je ispao, pored nameštanja utakmica, i zbog brutalnog suđenja”, kao jasna aluzija na to da Ivanjičanima nije dozvoljeno da ostanu u najvišem rangu takmičenja.

Dejan Filipović, član IO FSS, više posla ima kao predsednik Sudijske organizacije FSS. Pre toga je dugo i sam delio pravdu na mečevima, a o tom (van)terenskom arbitriranju govori podatak da je posmatrač suđenja na utakmicama u organizaciji UEFA.

Bojan Pavićević, član IO FSS, ranije je igrao futsal. Član je FSS komisije za futsal i fudbal na pesku, bivši je član IO Udruženja klubova Super i Prve lige, a u javnosti je poznat kao kadar Slaviše Kokeze.

Darko Ramovš, član IO FSS, paralelno ima obaveze kao generalni sekretar Udruženja klubova Super i Prve lige. Bivši je profesionalni fudbaler, a kao fudbalski radnik karijeru je gradio u FK Čukarički i FK Sinđelić. Aleksandar Mihailović je među poslednjima uveden u članstvo Izvršnog orbora i o njemu nema javno dostupnih podataka.

Ništa bez Šurbatovića

Profesor dr ekonomskih nauka, Jovan Šurbatović, na mestu generalnog sekretara FSS nalazi se još od 2016. godine, za šta se pripremao kao zamenik prethodnika i prvi operativac FS Beograda. U više mandata je bio član Skupštine FK Crvena zvezda, predsednik Rukometnog kluba i član UO Atletskog kluba Crvena zvezda… Gensek FSS je takođe predsednik Skupštine i član Saveta Visoke sportske i zdravstvene škole u Beogradu, na kojoj se predsednik Srbije edukuje za košarkaškog trenera. U sportskoj javnosti je najpre postao „vidljiv“ kao jedan od istaknutijih vođa navijača Crvene zvezde, dok ga ona šira pamti kao beogradskog „ministra“ za sport početkom dvehiljaditih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari