Najnovije vesti
Vesti Svet
Čižov odgovorio Bajdenu: Ako ne bude "Severnog toka dva" - Rusija će naći drugog kupca

Čižov odgovorio Bajdenu: Ako ne bude "Severnog toka dva" - Rusija će naći drugog kupca

Ako gasovod "Severni tok dva" ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce za taj energent, poručuje stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Severni tok 2 Foto: Clemens Bilan / EPA;
Severni tok 2

Američki predsjednik Džo Bajden zaprijetio je da "Severnog toka dva", koji je već položen po dnu Baltičkog mora, ali još nije pušten u rad, "neće biti" u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.

U intervjuu za RIA "Novosti", odgovarajući na izjavu predsednika SAD, Čižov navodi da je pokretanje "Severnog toka dva" potrebno, prvenstveno, evropskim potrošačima.

- Naći ćemo gde i kako prodati gas ako bi se desilo da ne bude "Severnog toka dva" - ističe Čižov.

On dodaje da "Gasprom" nije dužan da povećava izvoz gasa u EU i napominje da Rusija već isporučuje dodatne količine, iako ne u meri u kojoj to želi Brisel.

"Severni tok dva" je izvozni gasovod kapaciteta 55 milijardi metara kubnih godišnje iz Rusije u Evropu. Polaganje cevi je završeno, ali gasovod još ne može da proradi bez sertifikacije, koja je obustavljena.

Kada nemački regulator donese nacrt odluke o sertifikaciji biće potrebno mišljenje Evropske komisije, koja namjerava da donese zaključak nakon konsultacija sa Ukrajinom.

U međuvremenu, cena gasa na evropskom tržištu višestruko je porasla u odnosu na prošlogodišnje leto. Vlasti nekih evropskih zemalja više puta su optuživale Rusiju da je izazvala energetsku krizu.

Rusi, s druge strane, ističu da su Briselu nudili nastavak saradnje u obliku dugoročnih ugovora, ali je Evropska komisija insistirala na tržišnim cenama, što je dovelo do krize.

"Gasprom" je objavio da je cena njegovog gasa u decembru prošle godine iznosila 517,8 dolara, u odnosu na 156,6 dolara iz decembra 2020.

Prosečna cena za celu prošlu godinu bila je 272,8 dolara, što je višestruko niže od berzovnih cena.

Tako je 21. decembra prošle godine berzovna cena gasa u Evropi prvi put u istoriji premašila 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih tog energenta.