EU: "Neće Rusija"

Evropska unija veruje da cilj Rusije nije da zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2022.

08:25

EU:
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

To je izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Za Rusiju nije važna Ukrajina. Za Rusiju je važna arhitektura bezbednosti u Evropi, arhitektura koju osporava. Oni su zabrinuti za bezbednost i žele da razgovaraju o tome", rekao je Borelj u utorak, u obraćanju novinarima tokom posete Vašingtonu, prenosi TASS.

On je naveo i da cilj Moskve nije da se izvrši invazija na Ukrajinu, već da se kroz pritisak na Kijev dođe do razgovara o nečemu što je za Rusiju važno, a to je kako je naglasio, širenje NATO i bezbednosne zabrinutosti u vezi sa tim.

"Moramo da uzmemo u obzir zabrinutost Rusije i da razgovaramo o tome", rekao je Borelj i dodao da su Evropska unija, SAD i NATO angažovani u dijalogu sa Rusijom na različitim nivoima.

Prema njegovim rečima, EU pozdravlja posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi i inicijative koje su tamo iznete. To je veoma važna poseta. Bilo je potrebno da evropski lider, a Francuska trenutno predsedava Savetom EU, otputuje u Rusiju kako bi predstavio naš stav, između ostalog, o situaciji u Ukrajini", ocenio je Borelj.

Šef diplomatije EU osvrnuo se i na nedavno usvojenu zajedničku izjavu Rusije i Kine, i poručio da ona može da postane temelj za moćan savez, po njegovom mišljenju, „dva autoritarna režima", navodi TASS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: