Danas u Lionu konferencija šefova diplomatija i ministara zdravlja EU 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Zajednička konferencija ministara inostranih poslova i ministara zdravlja Evropske unije (EU) biće održana danas u Lionu u cilju daljeg razvoja evropske spoljne zdravstvene politike, saopšteno je sajtu francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom EU.

Ministri će razgovarati o organizaciji EU usred pandemijske krize, posebno o nabavci i donaciji vakcina, tretmana, dijagnostike, proizvodnih kapaciteta i jačanja zdravstvog sistema.

Na sastanku će biti razmotren globalni odgovor na pandemiju korona virusa i evropsku koordinaciju međunarodne zdravstvene solidarnosti.

Ministri će razgovarati o sredstvima za konsolidaciju uloge EU i njenih država članica „u jačanju zdravstvenih sistema i zdravstvenog suvereniteta zemalja sa niskim i srednjim prihodima, uključujući transfer tehnologije i akcije za povećanje proizvodnih kapaciteta“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku će biti reči i o nacrtu Ugovora o pandemiji, koji ima za cilj jačanje međunarodne prevencije, pripravnosti i odgovora na pandemije, kao i o reviziji Međunarodnih zdravstvenih propisa (International Health Regulations), kamena temeljca međunarodnog sistema zdravstvene bezbednosti, uzimajući u obzir pouke iz sadašnje pandemije korona virusa, dodalo je francusko predsedništvo Savetom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari