Ratni kuvar iz 1935. 1

Čorba od povrća: Šargarepa, pasulj, keleraba, krompir neka se na sitno iseče, a dodaj i graška. Sve metni u jednu šerpenju i ovo sa puterom 20 minuta prigaj, a češće promešaj.

Vrućom vodom prelivaj, osoli i polako 2 sata kuvaj. U već skuvanu čorbu meti još komadić putra, a da čorba još bolja bude dodaj i pomešaj jedan žumanjak.

Čorba od kiseljaka

Metni 1/2 kilogr. očišćena krompira i dosta kiseljaka u vrijuću vodu. Kad se krompiri skuvaju i omekšaju, onda sve proteraj kroz sito. Sada kuvaj tapioku (ili gris od pirinča). Pre nego je izneseš meti u činiju jedno parče putra (masla) i dve kašike milerama i izmešaj dobro sa jednim žumancetom, a onda presipaj čorbu preko toga.

Čorba od krompira

Jedan kilogram krompira, koji su se pre jedan dan sa ljuskom skuvali – otrebi ih i na trenici istari, po malo ih sa vrućom vodom mešaj dok ne bude gusto. Uzmi sad u šerpenju 1/2 litre mleka, te neka se istija kuva i polako dodaji ove krompire i neprestano mešaj da se polako kuva (pazi da ne bude grumenja), osoli ih i tako kuvaj od prilike 8 minuta. U čorbu možeš metuti pečenih gljiva, ili pržene zemičke.

Čorba od patlidžana

U vrijuću, osoljenu vodu uspi polagano 3 kašike Sago i dobro mešaj, da se sago neugrudva i pusti 6 minuta da se kuva. Pire od patlidžana (bolje je svež u jabučicama) dodaj i kad se počne opet kuvati meti unutra komad putera kao jaje veliko. Dodaj po volji šećera i od limuna soka.

Čorba od bela pasulja

Uzmi 2-3 deci bela pasulja, otrebi ga i operi i meti u lonac pa ga nali hladnom vodom da ogrezne, poklopi ga i meti na ognjište da jako vri. U drugi lonac prestavi zeleni, kao za goveđu čorbu, a u drugi veći lonac čiste vode. Kad se pasulj već pola kuvao, ocedi se; a voda se prospe, pa čistom vodom nalije, koja je međutim vrila. Za pola časa to isto ponovi. Kad je pasulj skuvan skini ga sa vatre, ocedi ga od vode, a dok se malo ohladi, procedi ga kroz sito sa varjačom.

Sad meti šerpenju na vatru, meti poveću varjaču masti, a kad se zagreje meti 2-3 glavice sitno isečena crna luka – kad se ovaj dobro upriga, dodaj na vrh noža brašna, a kad porumeni saspi na nju proceđen pasulj, sve dobro izmešaj, a onda na to procedi onu vodu, u kojoj si iskuvala zelen, dobro i oprezno mešaj, da se zaprška neugrudva. Osoli po potrebi i ostavi da vri, ukuvaj trgančića ili ispržene zemičke na kocke i nosi na sto.

Posna čorba od žuta pasulja

Kuva se isto kao i gornja, samo se umesto masti dolije u zapršku dve mašike zejtina. Testo se mesi za trgančiće bez jaja nego samo sa vodom koja je vrela i malo osoljena. Ako se čorba kuva neproceđena, onda joj ne treba ikakav dodatak, ako se procedi, treba zemičku upržiti u finom zejtinu. Umesto zemičke može se upotrebiti i hleb.

Čorba od celera

Uzmi jedan svinjski ili 1/2 volujskog mozga i uprigaj ga na masti i luku i poliga sa vodom od peršuna. Načini bledu zapršku, osoli i obiberi. A da je ukusnije iseci i dometi jednu pečurku.

Čorba ječmena sa parmezanskim komađem

Uzmi 1/2 kile ječma sa čorbom od zeleni i to kuvaj puna tri sata. Sve to proteraj kroz sito i dodaj u to jedno parče putra, nešto mleka i osoli, a možeš i jedno jaje unutra umutiti.

Čorba od crvene repe

Kelj i crvenu repu treba iseći na rezance i mekano skuvati. Začin od putra treba sa kuvanim preliti i nešto patlidžana uz to dodati, osoli, po volji, osladi, i dodaj još 1/2 cimente milerama i sa jednim žumancetom pomešaj.

Pirinač u mleku

Uzmi jednu litru dobro oslađena i uzavrela mleka, meti unj 1/4 šipke iskidane vanilije i grumen putera, čim se ovaj istopi, ukuvaj 1/3 litre pirinča, koji se opere i brzo popari vrelom vodom (ali da ne bude suviše prekuvan), saspi ga u podublju činiju pospi šećerom, okiti ga ukuvanim voćem, ili pospi utučenim cimetom ili čokoladom i nosi na sto. Vaniliju odmah izvadi kako pirinač bude gotov. Ako se pirinač ovako okuvan jede hladan, onda ga posipaj šećerom i ukrasi kad se ohladi.

Čorba od hleba

Sa hleba skini koru pa na male kocke iseci i sa peršunom i fino isečenim crnim lukom i masti prži. Koru, iseci. Kad je već porumenilo nali sa vodom, a sredinu i koru pusti da se skuva, proteraj kroz sito i sa jednim žumancetom pomešaj. Unutra možeš metuti kobasice tanko isečene.

Mamaljuga (palenta) od kukuruzna brašna

Uzmi u šerpenju vode da vri. Kad počne vriti, uspi u nju jednu kašiku masti, pa se po malo sipa kukuruzna brašna i neprekidno se meša dok ne postane gusta kaša. Ako voda uvre, pre nego je brašno kuvano, treba dodati još malo vrele vode i udesiti da kaša i dalje vri.

Dotle meti na ognjište drugu šerpenjicu i meti u nju 2 kašike masti, a kad se ova zagreje saspe se crni lukac, koji je na koturove isečen da se upirga dok ne bude rumen. Tada izruči mamaljugu, poređaj lukac po njoj i preli je vrelom mašću i nosi na sto. Pre nego kukuruzno brašno uzmeš, okušaj ga jezikom da nije gorko. Mamaljuge možeš zgotoviti prema potrebi. Ona se kao ukras (garnirung) meće i oko mesa.

Prsten od pirinča

Dinstovan pirinač pre nego se na sto iznese, treba ga kao prsten zgnječiti i načiniti, onda na činiju namestiti a kobasice sa jajima u sredinu izručiti.

Popara od hleba

Meti u šerpenju 2-3 kašike masti da se zagreje – i uprži sitno isecena crna luka jednu poveću glavicu, meti malo sitne paprike i meti na to male komadiće iskrhanog preostalog tvrdog hleba da se malo proprži, dodaj sada 4-5 (a i više) kašika slane mlake vode i ostavi, da se to upriga dok god voda ne uvri, onda se sipa u činiju i nosi na sto. Ovo se može u svakoj količini praviti.

Popara od pereca

Kao što smo rekli za gornju poparu, isto se tako gotovi i ova od pereca sa ovom razlikom: da se tvrdi pereci iskidaju na male delove, paprika može i izostati. Kada je popara gotova onda se izruči u činiju i pospe se preko njih istrvena parmazanskog sira.

Knedle sa sirom

Umuti u činiju veliku kašiku masti, četiri žumanceta i polovinu kašičice soli, onda dodaj 1/2 kile kroz sito proterana sira, i 4-5 kašika brašna pa to izmešaj. Sad dodaj od preostala 4 belanceta čvrstu penu, koju ovlaš izmešaj, pa onda od te smese pravi male podjednake knedle, spuštaj polako u lonac u kome je malo osoljena uzavrela voda i kuvaj dok ne odmeknu.

Skuvane vadi kašikom, meti ih da se od vode ocede, poređaj u činiju i svaki red tom prilikom prelivaj sa ugrejanom mašću i mileramom, a kad si ih složila pospi ih opet mašću i mileramom, a povrh toga isprženim mrvicama od zemičke i nosi na sto.

Valjušci od španaća

Uzmi 1/2 kilogr. španaća iseci ga i na masti prži, pomešaj još dva jajeta sa zemičkom koja je u mleku natopljena, osoli i obiberiši i dodaj mrvica od zemičke kolko možeš u šaku uzeti. Meti, promešaj i to kuvaj u pari.

Hladni engl. valjušci od grisa

Od osobe uzme se jedna kašika grisa (ili grisa od pirinča). Ovo valja u mleku kuvati i malo osoliti, ili osladiti i dodati parče putera, formu od valjušaka treba dobro ladnom vodom isprati i onda sa priređenim grisom napuniti i na led metuti. Posle treba iz forme istresti na tanjir i sa raznim ukuvanim voćom svud unaokolo prirediti i tako služiti. Sok od voća treba odelito u šolju metuti.

Valjušci od srži

Uzmi 5 deka srži i rastopi, pa neka se ohladi. Jedno jaje izmešaj, dodaj jednu zemičku bez kore, prezle i peršuna dodaj i to sve pomešaj pa kuvaj.

Tarana u mleku

Uzmi jednu litru uzavrela i dosta oslađena mleka i ukuvaj po litre tarane i to, da polako vri, dok ne odmekne, odnosno mleko uvri. Saspi onda u činiju, pospi je utučenim sitnim šećerom i cimetom i nosi na sto.

Gris na masti

Meti u šerpenju jednu varjaču masti i kad se ova zagreje sipa se polagano i neprekidno meša četvrt litre grisa, kad se malo proprži, doleva se pomalo vodom dok ne odmekne i nabubri. Kad voda uvri te se još malo uprži izruči se u činiju i nosi na sto. Ovo može služiti i kao ukras uz meso.

Pečeni grašak

Uzmi jaje, mleka, brašna i soli i načini tanko tečno testo i propuštaj kroz trenicu u vruću mast da kaplje i peci dok porumeni.

Tašci sa pekmezom od testa sa krompirom

Od pola kile kuvanih krompira, koji su vrući proterani kroz sito, 20 deka brašna, jedno celo jaje, osoljeno, načini se testo, sve ovo se dobro izgnječi i testo razvije i na četvrtaste komađe iseče, i na svako pekmeza metne. Tašci se previju na troje i sa točkom od maviša zatvore, onda se puste u vrijuću vodu koja je osoljena i kuva se 8-10 minuta, ocede se i u zemičkine prezle uvaljaju; sa rastopljenim puterom, cimetom i šećerom se služi.

Makarone u modli pečene

U osoljenoj vodi kuvane makarone, sa jednim komadom putera meti u šerpenju na vatru. Kada se puter rastopi, ocedi ga i onda ga treba još sa parmazan sirom pomešati. To smešano uzmi i kao lešnjik velika parčad putera i parmazana od gore meti na makarone i u rernu peci.

Kupus sa patlidžanom

Iseci glavicu kupusa, a u šerpenji dinstuj luka s mašću i onda pomešaj kupus poli ga vodom ili supom i dinstuj ga mekano. Naposletku dodaj očišćena patlidžana sa nešto milerama, šećera, soli, bibera – po želji.

IZDAVAČ: KNJIŽARNICA SV. F. OGNJANOVIĆA U UJVIDEKU 1915.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari