Najnovije vesti
Vesti Politika
EU i UNDP obustavili obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici

EU i UNDP obustavili obnovu kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Evropska unija obustavili su rad na lokaciji u južnom delu Kosovske Mitrovice, koja se povezuje sa Džaferom Devom, navodi se u zajedničkoj izjavi UNDP-a i EU, objavljenoj na sajtu Kancelarije EU na KiM.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džafer Deva, kuća Foto: Orgesa Arifi / youtube
Džafer Deva, kuća

"UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujučhi mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica", navodi se u izjavi.

U zajedičkoj izjavi napominje se da su UNDP i EU "pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana".

Pročitajte još

Kako se navodi, namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji koriščhenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na koriščhenje zajednici.

"UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve", poručuje se u izjavi.

UNDP i Evropska unija oštro su osudili antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujučhi rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.

Poručili su da su posvećeni zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija.

U izjavi se podseća da su projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na KiM.

"Projekti su se takođe fokusirali na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povečhanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova", zaključuje se u izjavi.