Skupština Republike Srpske počela prenos nadležnosti, nastavak sednice sutra 1Foto: RTRS

Skupština Republike Srpske (RS) otpočela je danas prenos nadležnosti razmatranjem po hitnom postupku više zakonskih predloga, a sednica se nastavlja sutra kada će poslanici diskutovati o osnivanju Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS.

Danas je najviše pažnje privukao predlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Kako je javila Radio-televizija RS, tim nacrtom je predviđeno da vode, šume, poljoprivredno zemljište, odnosno sva nepokretna imovina koja služi kao sredstvo sprovođenja javne vlasti, shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu, pripada RS.

Poslanici su u raspravi naveli da ovaj zakon anulira nametnutu odluku tadašnjeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna o nepokretnoj imovini.

„Ovde se misli na nepokretnu imovinu u kojoj subjekti javne vlasti s jedne strane vrše svoju delatnost, kao što su objekti i zgrade, a sa druge strane ta imovina predstavlja potencijal ekonomskog razvoja RS, jedinica lokalne samouprave i svih građana u celini“, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragan Stanković, navodeći da je reč o opštim dobrima, javnim dobrima i dobrima u opštoj upotrebi.

To garantuje i Dejtonski mirovni sporazum, kao i odluka Ustavnog suda BiH doneta pre dve decenije, a koju su izglasale sudije „Bošnjaci, Hrvati i stranci“, izvestila je RTRS i dodala da 2005. godine Ešdaun „nameće zakon o zabrani raspolaganja imovinom“ kojom su do tada raspolagali entiteti RS i Federacija BiH.

Godine 2010. RS donosi Zakon o statusu državne imovine pod zabranom raspolaganja, na koji bošnjački član Predsedništva BiH Sulejman Piljić podnosi žalbu Ustavnom sudu BiH, koji odlučuje da se pitanje imovine može rešavati na osnovu zakona BiH koji tada nije postojao, navodi RTRS.

Poslanik koalcije „Zajedno za BiH“ Senad Bratić izjavio je večeras da je predloženi zakon „udar na Dejton“.

„Niko ne spori da vlasti RS raspolažu korištenjem državne imovine, kao ni vlasti Federacije BiH, ali oni ne mogu da budu vlasnici državne imovine, što pokušava da se uvede predloženim zakonom“, rekao je Bratić.

Poslanik SNSD Dušica Šolaja pozvala se na to da Ustav BiH ne propisuje da BiH ima vlasništvo nad nepokretnom imovinom.

Razmotren je i predlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, kojim se predviđa nova republička upravna organizacija – Agencija za lekove i medicinska sredstva RS i propisuju njene nadležnosti. Takođe, i propisi koji se odnose na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i na republičku upravu.

Ranije danas, visoki predstavnik za BiH Kristian Šmit upozorio je da „ofanzivno usvajanje“ odluke o upostavljanju Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS ugrožava primat vladavine prava i da će o posledicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira.

Istovremeno, organizacija Trasparensi Internešenel BiH upozorila je da bi usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske (RS) stvorilo opasan presedan koji bi doveo do potpune pravne nesigurnosti, jer vlasti RS i na ovaj način pokušavaju da ruše pravni poredak i stvore privatnu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari